Krachtbalclub Durf & Win Koekelare mag vijftig kaarsjes uitblazen

Bij Durf & Win blazen ze straks 50 kaarsjes uit. De krachtbalclub viert dit jubileum in het weekend van 14 en 15 september. “In de beginjaren was krachtbal zo populair dat de helft van de leerlingen van het Sint-Martinusinstituut deelnam aan de interscholentornooien”, vertelt stichter Georges Pollentier in een gesprek met zijn zoon en huidig voorzitter Bart.

© foto Coghe

Georges Pollentier, na 50 jaar nog steeds bestuurslid, richtte Durf & Win op in oktober 1969. “De oorsprong van de club ligt in het Sint-Martinusinstituut. In het schooljaar 1968-1969 zetten de eerste Koekelaarse krachtbalspelers voet op één van de eerste interschooltornooien. Wijlen Etienne Schotte had deze interscholentornooien ingericht zodat toekomstige krachtbalspelers de sport konden leren kennen via de school. Het toenmalige Sint-Martinusinstituut vaardigde in zijn hoogdagen niet minder dan 14 ploegen af naar het interscholentornooi”, begint Georges Pollentier.

Georges, leerkracht wiskunde aan het SMIK, stelde op school vast dat enkele leerlingen niet aan bod kwamen in een aantal sporten. “Krachtbal was toen een heel jonge sport en dankzij de interscholentornooien van Etienne Schotte kregen we een initiatie in Koekelare. Durf & Win was geboren en de eerste voorzitter was Ronald Cools. Ik werd secretaris en volgde de cursus tot trainer om vervolgens trainer en coach te blijven tot 1995. De eerste jaren speelden we met de jeugd en vooral in de interscholentornooien. De sport was zo populair dat bijna de helft van de leerlingen van het Sint-Martinusinstituut deelnam aan die tornooien. Enkele van die leerlingen hebben later de krachtbalclub in Ichtegem opgericht.”

Durf & Win organiseerde in 1987 en in 1994 de Beker van België. “Dat waren organisatorische hoogstandjes. Op 31 mei 1987 werden 90 wedstrijden gespeeld op de Koekelaarse sporttereinen. Er was zelfs een televisieploeg van de toenmalige BRT aanwezig. In 1994 maakten we voor de eerste keer de overgang mee naar ereklasse, de huidige eerste nationale dus, met Jean Marie Demuynck, Koen Willems, Jan Vanhecke en Wim, Kris en Bart Pollentier. De laatste drie zijn de zonen van Georges en Bart is ondertussen al twaalf jaar voorzitter van Durf & Win.

Bij de grootste

De club die van de chiroterreinen op Zuudhove naar de terreinen aan de sporthal verhuisde en straks tien jaar aan De Mote speelt, telt 120 leden. “Wij behoren tot de grootste krachtbalclubs van het land”, vervolgt Bart. “We blijven nog steeds nieuwe spelers aantrekken, ook omdat we een familiale vereniging zijn. Hele families en gezinnen zijn lid van onze club. Ook mijn drie zonen hebben krachtbal gespeeld, maar niet zo lang als ikzelf. Ik ben zes jaar geleden gestopt en ben begonnen toen ik 10 jaar was. Goed voor 34 jaar in totaal.”

Bij Durf & Win zijn kinderen welkom vanaf het eerste leerjaar. “Vanaf 14 jaar spelen ze niet meer gemengd en hebben we dus heren- en damesploegen. Jaren hadden we weinig dames, maar nu stijgt hun aantal nog elk jaar.”

De sterktes van Durf & Win? “Ten eerste onze mosselsouper die we elk jaar organiseren, nu op 12 oktober, om geld in het laatje te brengen. Ten tweede het feit dat we geen enkele speler betalen, ze krijgen wel twee drankbonnetjes, ook niet in eerste nationale dus. En ten derde de sfeer van de ouders ten opzichte van de kinderen. Wij werken hier aanmoedigend en er heerst een sportieve, familiale sfeer”, vervolgt Georges. “Onze volwassenen moeten ook helpen bij de jeugd. Dat schept een band. En we hebben een heel goed bestuur”, stipt Bart nog aan.

Feestweekend

Durf & Win organiseert een feestweekend op zaterdag 14 en zondag 15 september. “In dat weekend start ook het nieuwe krachtbalseizoen. Op zaterdagnamiddag spelen we onze eerste wedstrijden en ’s avonds is er een fuif. Op zondag starten we om 9 uur met wedstrijden voor eerste nationale en om 11.30 uur is er een oudspelerswedstrijd gevolgd door een receptie. Vanaf 13 uur kan iedereen aanschuiven voor côte à l’os à volonté.” Info en inschrijven voor de receptie en het feestmaal doe je via 50jaar@dw.koekelare.be.

www.dwkoekelare.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.