Koukouh naar huis na proces ‘parkingmoord: “We zijn blij hem hier terug te hebben”

© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een harde werker, een brave mens, altijd beleefd en in de weer. In de rustige wijk, genesteld tussen de Lovaart en het centrum van de gemeente, kijkt men uit naar de terugkomst van niet alleen Mohamed Koukouh maar eveneens van de rust.

Het doek is gevallen over het spraakmakende assisenproces. Mohamed is niet schuldig bevonden aan moord op zijn voormalig echtgenote Rita. Slagen en verwondingen met de dood tot gevolg klonk het bij de uitspraak, met een voorwaardelijke straf tot gevolg. Mohamed mag terug huiswaarts keren, na een passage van 2 jaar in de gevangenis.

Echt spraakzaam zijn de buren niet en in de wijk heerst een serene sfeer. “Weet u mijnheer, we moeien ons eigenlijk niet echt graag in het privé leven van een ander”, klinkt het bij een oudere dame, die er net om de hoek woont. “Met Rita zelf heb ik nooit woorden gehad en meer dan een goeiedag en een salut werd er nooit uitgewisseld. Mohamed zagen we al iets vaker en dat was bijna altijd omdat hij in de weer was. Zijn gras afrijden, boodschappen doen of schilderen? Vaak leek het wel alsof hij nooit stil zat. Een keiharde werker en de vriendelijkheid zelve die man. We zijn blij dat hij terug zal zijn en dat het leven hier een beetje terug op gang kan komen.”

Het is de teneur van de weinige woorden die we krijgen: een brave kerel. “Daar zat geen kwade vezel in die man zijn lichaam”, horen we enkele huizen verder. “In al de tijd dat ik hier woon heb ik nooit één keer iets kunnen zien of bemerken aan Mohamed waarvan ik dacht: dat is een louche kerel. Hij zou geen vlieg kwaad doen en dan zie en hoor je plots al die verhalen. We zijn ervan geschrokken ja, vooral voor Mohamed dan.”

De oorspronkelijke aanklacht, die van moord, werd tijdens het proces van tafel geveegd en het woord ‘moordenaar’ wil men in de wijk niet in de mond nemen. “Het is natuurlijk een drama wat er is gebeurd mijnheer”, horen we bij een dichte buurtbewoner. “Maar aan de andere kant kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hij tot op het uiterste werd uitgedaagd. Op je scheidingszaak aan komen draven met meteen al je nieuwe vent? Het leek wel alsof ze er alles aan deed om hem voortdurend uit zijn kot te lokken en uiteindelijk zijn de stoppen dan doorgeslagen ja. Maakt dat van hem een moordenaar? Neen toch! Voor mij is het niet meer of minder dan een wanhoopsdaad, waar Mohamed evenzeer het slachtoffer van is geworden. Ik weet dat hij vandaag huiswaarts komt maar het precieze uur daar heb ik ook het raden naar. We zijn in ieder geval blij en opgelucht voor hem en gunnen hem nu de rust die hij heeft verdiend na deze donkere periode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier