Koster-organist Karel stopt na 35 jaar dienst

Redactie KW

Tijdens een feestelijke eucharistieviering nam de kerkgemeenschap O. L. V.-Hemelvaart afscheid van koster-organist Karel Vanhoutte. Hij speelde 35 jaar op het orgel.

Karel Vanhoutte (83) kwam als koster in dienst op 1 juli 1984. Hij volgde toen Jozef Demeulenaere op als koster-organist. Onder pastoor Raf Ostijn speelde Karel alle kerkelijke diensten op het orgel.

Karel behaalde heel wat diploma’s aan het Lemmensinstituut, waardoor de partituren voor hem geen geheimen hadden. “Zijn vingers voelden muziek. Met het Mariakoor voelde hij zich in zijn nopjes, bij het opluisteren van de missen hier en ook in andere kerken”, zegt Raymond Vandamme, voorzitter van het zangkoor.

Na 35 jaar trouwe dienst besloot Karel op 1 juli te stoppen als koster. Tijdens de viering van O. L. V.-Hemelvaart, bespeelde hij voor het laatst het orgel. Naast het opluisteren van de vieringen stond hij ook in voor het dagelijks openen en sluiten van de kerk, alles klaarzetten voor de vieringen, ervoor zorgen dat alles in orde was in de kerk en het nodige gerief bestellen.

Ereteken

Tijdens de eucharistieviering werden Karel Vanhoutte en zijn echtgenote door het kerkbestuur uitgebreid in de bloemetjes gezet, letterlijk en figuurlijk. E. H. Deken Achiel Roets mocht hem het kerkelijk ereteken van Sint-Donatius opspelden.

Karel Vanhoutte zal zich wel nog inzetten voor het zangkoor. (foto GJZ)
Karel Vanhoutte zal zich wel nog inzetten voor het zangkoor. (foto GJZ)

Raymond Vandamme schetste in het kort de geschiedenis van Karel Vanhoutte. Karel en zijn vrouw werden nog eens uitgebreid bedankt voor de vele jaren trouwe dienst.

Volledig afscheid nemen, deed Karel niet. Hij beloofde immers nog verder het orgel te bespelen voor het zangkoor.

Het grootste deel van het kosterwerk zal verdergezet worden door Francine Deneut die al een paar maanden ‘stage’ liep bij Karel.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier