Kortrijkzanen ruilden al bijna 36.000 oude vuilniszakken om voor nieuwe exemplaren

Wie nog oude witte restafvalzakken heeft, kan die nog tot eind maart omruilen voor de nieuwe, grijze exemplaren.© OV
Wie nog oude witte restafvalzakken heeft, kan die nog tot eind maart omruilen voor de nieuwe, grijze exemplaren.© OV
Olaf Verhaeghe

In Kortrijk werden de voorbije dagen al 35.713 oude vuilniszakken binnengebracht en omgeruild voor nieuwe exemplaren. Ook in Kuurne loopt de ruilactie op wieltjes met intussen 449 ruilbeurten. De lokale besturen maken de ruilactie mogelijk nadat intercommunale Imog overschakelde van grote witte zakken op kleinere grijze huisvuilniszakken.

Zowel in de stad Kortrijk als in de gemeente Kuurne is het sinds begin maart mogelijk om je oude, onbruikbare witte vuilniszakken van afvalintercommunale Imog om te ruilen. Sinds december worden de witte zakken immers niet langer opgehaald tijdens de wekelijkse rondes. Door simpelweg met je oude exemplaren naar het gemeentehuis of een van de Kortrijkse wijkcentra te stappen en 10, 15 of 20 eurocent op te leggen, kan je nu tijdelijk wel nieuwe grijze vuilniszakken meekrijgen.

Maximaal vijf in Kuurne

In Kortrijk wordt alvast massaal gebruikgemaakt van die ruilactie. Hoewel het ruilen pas op 1 maart van start ging, kregen de wijkcentra intussen 35.713 oude zakken binnen, 23.260 grote stuks en 12.453 kleinere. Tegelijk werden ook meer dan 36.334 nieuwe, grijze huisvuilniszakken verkocht.

“Een serieus groot aantal”, oppert burgemeester Ruth Vandenberghe (TB). “Maar we waren gelukkig op zulke cijfers voorzien en alles verloopt bijzonder vlot.” Voor de ruilactie werden de openingsuren van de wijkcentra tijdelijk uitgebreid. Zo is het ook mogelijk om in het weekend langs te lopen.

En ook in Kuurne loopt dus deze maand een gelijkaardige ruilactie. Daar kan je per gezin maximaal vijf oude restafvalzakken inruilen in het gemeentehuis. Intussen werden daar al 222 grote en 227 kleinere witte zakken binnengebracht. “Ook de komende weken blijft het ruilen uiteraard mogelijk”, stelt schepen van Milieu Annelies Vandenbussche (SP.A). “Wie nog oude restafvalzakken wil inruilen voor nieuwe, dient wel een afspraak te maken via de website van de gemeente .”

Belang van sorteren

De nieuwe huisvuilniszakken werden lang niet overal op gejuich onthaald. Heel wat burgers stelden zich vragen bij de nieuwe kleinere én duurdere zakken. Maar, zo stelt Imog, de iets hogere prijs dient om de verwerking van het afval te kunnen bekostigen. Het principe van de vervuiler die betaalt, zeg maar. “Wij zetten graag mee in op sensibiliseren”, aldus schepen Vandenbussche van Kuurne nog. “Goed sorteren en je afval beperken, is uiterst belangrijk. De meerkost wordt trouwens gecompenseerd door het gebruik van de goedkopere P+MD-zakken waar je ook folies in kwijt kan. Wie deze correct gebruikt, kan tot veertig procent van het afval uit de restafvalzak houden.”

Daarnaast speelt ook de belasting van de afhalopvalers een belangrijke rol. Het verschil in grootte en gewicht van de nieuwe zakken is voor hun rug zeker merkbaar, zo benadrukt Imog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.