Kortrijkzanen lanceren nationaal aperitiefmoment om helden te eren en horeca te steunen

Louis Ottevaere en Feysal Ahwaz heffen alvast het glas. (gf)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

#cheersfortheheroes, een initiatief van drie Kortrijkse horecaondernemers, wil ervoor zorgen dat iedereen elkaar kan steunen en ondersteunt meteen ook de lokale horeca. “Op 16 mei leveren lokale horecazaken aperitiefboxen op bestelling. Zo kan iedereen klinken vanuit zijn kot op de helden die zich inzetten tegen het coronavirus.”

De helden, het is een begrip op zich geworden tijdens de coronacrisis. Van de vuilnisophaler tot de supermarktbediende, van verpleegkundige tot postbode. Iedereen die kon, bleef aan het werk. Wie verplicht moest sluiten, keek toe vanuit zijn kot. Feysal Ahwaz en Louis Ottevaere van eat-easy-bar Nude en Guillaume Lambrecht van Deluxe Distillery waren het lange stilzitten beu en besloten een actie op poten te zetten om de lokale horeca te steunen, maar ook om de helden te bedanken. “Omdat het idee goed aansloeg, besloten we om onze website en diensten open te stellen voor alle Belgische horecazaken”, aldus de ondernemers.

De aperitiefboxen worden geen standaard pakketjes. De deelnemende zaken mogen zelf hun box samenstellen met de specialiteiten van het huis. “We willen dat restaurants en cafés hun hart en ziel in de aperitiefbox kunnen steken. We vragen om hun huiscocktail erin te doen of iets wat typerend is voor de zaak. Sommige restaurants bieden zelfs een volledig tapasbord met bijhorende wijn aan. Kortom, de box is volledig op maat van de locatie.”

Lokaal werken

De bedoeling is dat de horecazaken met de bestellingen opnieuw een dag actief kunnen worden en weten dat ze ook gesteund worden. “Vanuit de organisatie vragen we wel aan de horecazaken dat ze vooral lokaal werken en met Belgische producten. Een Belgische gin, een fris streekbiertje of lokale appetijt. We voorzien natuurlijk ook een non-alcoholisch aanbod.”

Ook schepen van Economie, Arne Vandendriessche, schaart zich achter het project. “Het idee van een collectief aperitiefmoment, gekoppeld aan de inbreng van de plaatselijke horeca, is top. Het biedt mensen een moment om allemaal samen naar uit te kijken, het biedt perspectief in deze bizarre tijden. Ik heb niet geaarzeld om me ertoe te verbinden dit project te ondersteunen vanuit Stad Kortrijk. We zijn blij hierbij te kunnen helpen.”

Per verkochte box gaat er ook 3 euro integraal naar Clapandact. Via dit initiatief vragen de Belgische universitaire ziekenhuizen om hun onderzoek naar infectieziekten financieel te steunen. Wie een box wil bestellen, kan zich aanmelden via www.cheersfortheheroes.be en bestellen bij zijn of haar favoriete bar of café. Bestellen kan nog tot en met 14 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier