Kortrijkzanen knallen de Vlaamse film tot in Hollywood met hun special effects

De broers kunnen ook heel wat adelbrieven voorleggen bij filmopnames. © GF
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Nee, vrijdag 14 december is geen feestdag. En toch zullen tussen 19 en 20 uur de vuurpijlen knallen bij de Broeltorens. De etalage van de ‘Vuurwinkel’ uit Marke verhuist een uur lang naar de Kortrijkse Leieboorden. Voor een show van het nieuwste explosieve materiaal waarmee de feesten opgesmukt kunnen worden. Zeg maar een generale repetitie voor oudejaarsavond. Voor het zover is geeft initiatiefnemer Thomas Desmet (37), samen met zijn broer Korneel (28), ons wat tips over vuurwerk dat we de lucht kunnen injagen en hoe dat kan op een veilige en diervriendelijke manier.

Thomas doet het intussen al een jaar of tien. En niet alleen op tal van festiviteiten. Dat de Vlaamse film tegenwoordig knalt tot in Hollywood, is ook voor een deel aan hem te danken.

“Ik dacht er onlangs nog aan,” zegt hij ons bij de Broeltorens, waar hij nog een kijkje komt nemen, “het is allemaal begonnen toen ik negen of tien jaar was. Mijn peter had een grote zak vuurpijlen gekocht en die hebben we samen afgeschoten op oudejaarsavond, in Leuven. En van het een kwam het ander. Eerst met circus bezig geweest, via die weg gaan vuurspuwen, en zo in discotheken beland om op te treden. Daar vroegen ze om ander vuurwerk mee te brengen en zo zijn we het vuurwerkverhaal begonnen.”

Zotte dingen

Zijn broer Korneel, die intussen nog een ander verhaal schrijft, dat van Re-Treated, waarbij hij ondernemers uit hun biotoop plukt om ze anders te leren denken en ondernemen, schrijft ook nog mee aan het vuurverhaal. “Intussen staat er een equipe klaar als het gaat over de zomerfestivals van acht man. Als het over film gaat, is het ook bijna zoveel. “Er is de winkel in Marke, waarmee we vuurwerk verkopen aan particulieren, er is Visual FX, waarmee we grote vuurwerkshows en alles van special effects verzorgen en dan is er Movie FX, waarmee we in de Benelux toch de number one zijn als het gaat over special effects voor televisie en film. Alles van ontploffingen, geweren, wapens, bulletimpact, zotte dingen…”

Technische uitdagingen

Voor een gewoon vuurwerk, zoals steden en gemeenten die graag aanbieden, ben je bij Visual FX aan het verkeerde adres, maakt Thomas duidelijk. “We proberen om ver weg te blijven van traditionele vuurwerkspektakels, omdat we ervan overtuigd zijn dat een vuurwerk geen halfuur moet duren om goed te zijn, om iemand te raken. We doen liever grote powervuurwerken. Op festivals trachten we het hele festivalterrein te omringen met vuurwerk. Dat is technisch een veel grotere uitdaging en daarom ook veel leuker om te doen.”

Een groot deel van de adrenaline zit juist in de knal

Thomas (links) en Korneel Desmet zullen vuurpijlen laten knallen bij de Broeltorens.
Thomas (links) en Korneel Desmet zullen vuurpijlen laten knallen bij de Broeltorens.© Foto KVDM

Technische uitdagingen, daar houdt hij wel van. Zo was het de voorbije zomer ook aan Thomas Desmet te danken dat de draak op het belfort weer vuur spuwde. “Dat was naar aanleiding van 150 jaar Gentse Feesten en het was 200 jaar geleden dat de draak op het belfort nog vuur gespuwd had. Daarvoor moesten we op een waanzinnig hoge kraan naar boven alles gaan installeren”, zegt hij. Korneel vult aan: “Op 94 meter hoogte. Die draak is eigenlijk een windroos, ze gaat mee met de wind en moet kunnen blijven draaien. In die omstandigheden en op bijna 100 meter hoog, 80 bar druk vernevelen op een veilige manier, geef toe, een straf staaltje techniek van Thomas en zijn team.”

Onder water

En ze halen nog wel meer straffe stoten uit. De afdeling Movie FX vind je meer en meer terug op sets van prestigieuze series en films. Onlangs op de set van een BBC-project en de voorbije zomer op de set van de eerste Vlaamse duikbootfilm, ‘Torpedo’. Die vertelt een fictief verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koen De Bouw, Sven De Ridder en Gilles De Schryver zijn maar enkele van de namen erin. De straffe explosies komen van Movie FX. Maar Thomas en zijn mannen deden er nog veel meer. “Er zit een hele reeks onderwatershoots in. De eerste keer met Koen De Bouw onder water gaan om hem te leren ademen met een fles lucht op zijn rug, dat zijn toch momentjes die je niet snel vergeet”, zegt hij.

Terwijl hij en al zijn medewerkers getraind zijn om met vuur om te gaan. Maar Movie FX denkt verder. “In cinema zijn er ook veel effecten die onder water moeten kunnen gebeuren. En wij zijn nu eenmaal geïnteresseerd in al wat een special effect is. En dat zijn dan ook onderwater-effecten”, legt Thomas uit. “En dus hebben we met onze firma een bewegend platform gebouwd en daarop een duikboot van vijftig meter lang. Die kon onder water lopen, want in het verhaal gebeurt er iets waardoor die duikboot vol met water loopt. Het wordt echt een topfilm.”

Movie FX was deze zomer actief op de set van de eerste Vlaamse duikbootfilm, 'Torpedo'.
Movie FX was deze zomer actief op de set van de eerste Vlaamse duikbootfilm, ‘Torpedo’.© Julie Landrieu

De zoveelste al. Want ook de effecten in ‘D’Ardennen’, ‘Black’ en ‘Patser’ waren het werk van Movie FX. De mannen weten hoe ze met vuur moeten omgaan. “En daarom ook deze demo op vrijdag”, legt Korneel uit. “Het feit dat we voltijds bezig zijn met vuurwerk, met special effects… is een gigantische plus. Daardoor zijn we ook op de hoogte van de nieuwe trends. Vrijdag gaan we tal van nieuwigheden voorstellen. We geven op voorhand een schietlijst mee, online, via Facebook en ook ter plaatse. En dan zien de mensen per product dat we afsteken wat het kost.”

Stil vuurwerk

“De vroege winterduisternis zorgt ervoor dat veel kinderen van de show zullen kunnen genieten”, zegt Thomas. “We starten al om 19 uur. Ik herinner me als kind dat ik vaak niet mocht opblijven voor het vuurwerk. We tonen ook vuurwerk dat niet knalt. Daar is meer en meer vraag naar van dierenliefhebbers. Maar we geven ook tips voor mensen met dieren die bang zijn van luide knallen en lichtflitsen. Die diertjes denken dat Wereldoorlog III is begonnen. Terwijl het erop aankomt als baasje om die angst niet te versterken. Gewoon doen, niet extra gaan aaien of sussen, anders denkt het beestje dat het een goeie reden heeft om bang te zijn. En gordijnen dichttrekken. Of luide muziek opzetten. Om het effect van knallen en lichtflitsen te verminderen.”

De broers kunnen ook heel wat adelbrieven voorleggen bij filmopnames.
De broers kunnen ook heel wat adelbrieven voorleggen bij filmopnames.© GF

Korneel knikt. “Vuurwerk zal nooit helemaal stil worden. Een groot deel van de adrenaline, van de rush van het vuurwerk afsteken, zit juist in de knal. We zijn er niet om diertjes bang te maken, maar om mensen blij te maken. Vuurwerk brengt mensen samen. Mooier kan toch niet?”

Koninklijk werk

Gevraagd naar de ambities, naar de grote dromen, zegt Korneel dat die al waargemaakt zijn. “Thomas droomde ervan om ooit vuurwerk af te steken voor de koning en de koningin. En deze zomer waren we gevraagd om bij het bloementapijt in Brussel de openingsshow te verzorgen. We hebben op de Grote Markt een gigantische show afgeschoten.” Thomas neemt over: “En net voor we eraan begonnen, kregen we te horen dat de koning en koningin aanwezig waren en zouden meekijken van op het balkon. Dus, we zijn er al. Ik ben klaar om te sterven eigenlijk”, lacht hij.

https://www.youtube.com/watch?v=bdSFO9JrV-E

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier