Kortrijkzanen helpen vluchtelingen: “Doen wat we kunnen, maar kunnen niet overal zijn”

Het team met ondere andere v.l.n.r. Ghafour Houssain, Carlo Herpoel, Naqash Mushtaq, Fabienne Dimmer, Dylan Longman, Jonas Vancanneyt en Marc Ferro op humanitaire missie naar Bosnië. © CHH
Redactie KW

Belgium Aid, een hulporganisatie uit Heule en Amaan Foundation uit Kortrijk, helpen samen met drie andere buitenlandse hulporganisaties vluchtelingen in Bosnië. Deze tiendaagse humanitaire missie met vijf organisaties, die elk hun sterktes hebben is het begin van een duurzaam project in Bosnië.

Al enkele jaren zetten beide verenigingen zich onder andere in voor de vluchtelingen. Door een toevalligheid werken ze samen met de Feeding Humanity waarvan Ghafour Hussain uit Engeland de bezieler is. Tevens werkt de Luxemburgse vereniging Catch a smile mee aan deze missie. Fabienne Dimmer uit Luxemburg en Dylan Longman uit Ierland zijn met hun organisatie Catch a smile reeds geruime tijd actief in de straten van Sarajevo. Ze hielpen er onder andere bij het bouwen van een keuken voor de hulporganisaties associatie Aid Brigade en House For All. Hun netwerk en expertise ter plaatse opent veel deuren.

Duinkerke

Heulenaar Carlo Herpoel, voorzitter, en Jonas Vancanneyt uit Marke van de vzw Belgium Aid trokken met dekens en voedsel naar Bosnië. Ze zijn er tien dagen gaan helpen koken in de foodbus van de Engelse organisatie Feeding Humanity van Ghafour Hussain.

Carlo is niet aan zijn proefstuk toe. Naast hulpverlening bij vluchtelingen bood hij ook reeds noodhulp aan in Haïti en de Filipijnen. “Ik leerde Ghafour in 2015 kennen in het oude vluchtelingenkamp in Duinkerke. Daarna werkten we samen in het Griekse vluchtelingenkamp Idomeni en terug in Duinkerke. Nu hebben we de kookactiviteiten opgestart in Bosnië. Deze food bus stond voorheen in Lesbos. Deze missie groeide uit tot meer dan koken. Het is het verder uitbouwen van bestaande en het opzetten van nieuwe initiatieven.”

Carlo Herpoel boven de kookpotten in de food bus van de Engelse organisatie Feeding Humanity van Ghafour Hussain.
Carlo Herpoel boven de kookpotten in de food bus van de Engelse organisatie Feeding Humanity van Ghafour Hussain.© CHH

Jonas Vancanneyt werkte, voor hij zich bij Belgium Aid aansloot, een tijd voor Artsen Zonder Grenzen in het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Kortrijkzaan Naqash Mushtaq is ondervoorzitter en de drijvende kracht achter Amaan Foundation. Hij bracht massaal voedsel vanuit Kortrijk naar Bosnië voor de bevoorrading van de foodbus. “Toen ik de noden zag, wist ik dat we hier echt nuttig werk kunnen leveren. We willen klaarstaan om de vluchtelingen bij te staan in de komende winterperiode”, zegt Naqash Mushtaq.

“De samenwerking met het Bosnische Rode Kruis loopt niet van een leien dakje. Ze zijn totaal anders ingesteld dan hier in België en Europa. Dit land heeft een oorlogsverleden en dit merk je nog duidelijk in hun werkingssystemen. Niettemin doen ze veel voor deze vluchtelingen.”

“We mogen niet alle vluchtelingen over dezelfde kam scheren”

Deze organisatie is nog steeds actief in Duinkerke en Parijs. “We helpen waar we kunnen maar kunnen niet overal zijn“, beseffen ze. De verenigingen bereikten een akkoord met het Rode Kruis Bosnië. Deze stelt een grote loods ter beschikking in Velika Kladu?a om er de vluchtelingen te laten overwinteren. Belgium Aid gaat weldra terug met honderden dekens. Amaan Foundation zorgt voor de bevoorrading van voedsel.

Ik mag er niet aan denken dat deze mensen in geïmproviseerde vuilzaktenten de winter zouden doorbrengen. Dat doe je zelfs niet met je hond”, zegt een verontwaardigde Belgium Aid-voorzitter. “We willen geen kampen in leven houden, mensen in nood wel! Integendeel, hoe meer kampen we kunnen opdoeken, hoe beter.”

“We werkten op drie locaties. Een hotel Sentra waar 400 vluchtelingen verblijven en dat gerund wordt door IOM (International Organization for Migration) en het Rode Kruis; een oude bibliotheek zonder ramen in Bihac, waar 400 vluchtelingen in mensonwaardige toestanden leven en Velika Kladu?a, een open veld waar 300 gestrande vluchtelingen wonen in geïmproviseerde vuilzakken.”

Transmigranten

Men is de mening toegedaan dat men zich in België blind staart op de problematiek ‘transmigranten’. Daardoor verliest men de echte noden van vluchtelingen in vluchtelingenkampen uit het oog. “Als je de transmigranten aan de Franse en Belgische kust vergelijkt met de vluchtelingen in Bosnië dan zijn deze verwend en buiten ze hun status van vluchteling uit”, citeert Jonas Vancanneyt, voormalige medewerker bij Artsen Zonder Grenzen. “We houden ons bezig met de echte machteloze vluchtelingen. Deze willen niet naar Engeland. Ze zijn veel dankbaarder en oprechter. Maar uiteraard mogen we niet alle vluchtelingen over dezelfde kam scheren.”

De vluchtelingen verblijven noodgedwongen in gebouwen zonder enige bescherming tegen de aankomende vrieskou.
De vluchtelingen verblijven noodgedwongen in gebouwen zonder enige bescherming tegen de aankomende vrieskou.© CHH

De samenwerking met diverse organisaties leidt tot betere, duurzame resultaten. Maar er is nog veel werk en dat zal nog lang zo zijn. Tevens vinden beide verenigingen dat men moet samenwerken met de overheden.

“Door met overheden en overkoepelende organisatie zoals Red Cross en IOM samen te werken en een positieve instelling bereiken we meer resultaat. Al weten we dat er veel verkeerd gaat en veel onrecht is. We staan ten dienste van de vluchtelingenproblematiek. We zijn niet de vakbond van vluchtelingen noch de lakei van de overheden. Met neutraliteit bereik je het meest”, besluit Carlo Herpoel, de voorzitter van Belgium Aid. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier