Kortrijkzanen en Kuurnenaars krijgen binnenkort levensreddende gele doos in de koelkast

De doos ziet eruit als een brooddoos maar bevat belangrijke medische gegevens.© Stad Gent
De doos ziet eruit als een brooddoos maar bevat belangrijke medische gegevens.© Stad Gent
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een herkenbare gele bewaardoos voor cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens die je in de deur van de frigo bewaart, dat is de zogenaamde ‘gele doos’. Op termijn moet die te vinden zijn in elk huis binnen W13. Kortrijk en Kuurne bijten de spits af.

De gele doos moet in de koelkastdeur bewaard worden omdat dat een gemakkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Iedereen heeft immers een frigo en gewoonlijk staat die op dezelfde plaats, in de keuken. Wanneer, vooral ouderen, in nood verkeren of vermist blijken, vinden diensten als brandweer, hulpverleners en politie sneller de nodige informatie zoals welke allergieën de patiënt heeft en welke medicatie hij neemt. De doos kan dus levens redden.

Prachtig in zijn eenvoud

Dat merkte ook Kortrijks gemeenteraadslid Mia Cattebeke (CD&V) op. “Het idee is prachtig in zijn eenvoud”, wist ze te vertellen tijdens de meest recente gemeenteraad. “Het is handig voor mensen met dementie of een beperking. Maar eigenlijk kan het in elk huis levens redden”, betoogde ze.

Cathy Matthieu (Groen) en Philippe Dejaegher (NV-A) (zelf arts in AZ Groeninge red.) sloten zich meteen aan bij het voorstel. “Je mag er wel geen medicatie insteken, dat is een fout die mensen soms maken”, merkte die laatste nog op.

Eerst in Kortrijk en Kuurne

Schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A) was de gemeenteraadsleden een stapje voor. Het idee werd al besproken op de raad van bestuur van W13, de vereniging van de veertien OCMW’s en het CAW van Zuid-West-Vlaanderen.

“Ook wij zien het nut van de gele doos en in willen het systeem op lange termijn in alle veertien W13 gemeenten uitrollen. Binnenkort ontvangen we al een schatting van de kosten voor het aankopen en verdelen van de dozen. Kortrijk en Kuurne toonden al interesse om ze uit te testen”, besluit hij.

Wanneer je effectief een doos in je koelkast zal hebben, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier