Kortrijkzanen André en Magda stellen viering van diamanten jubileum uit tot najaar

André Desmet en Magda Bekaert zijn 60 jaar getrouwd. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Op 25 juni 1960 zijn André Desmet (81) en Magda Bekaert (82) getrouwd in Kortrijk. Het feest voor hun 60-jarig huwelijksjubileum stellen ze noodgedwongen nog even uit tot in het najaar.

André Desmet en Magda Bekaert zijn rasechte Kortrijkzanen. André groeide op in de Meensestraat op Overleie. Magda is afkomstig uit de Antoon Van Dycklaan en verhuisde later met haar ouders naar de Edgard Tinellaan. Ze leerden elkaar kennen op het jaarlijks bal van de kajotters en kajotsters in ‘t Waaihof. Een half jaar later waren ze getrouwd, voor de wet in het Kortrijkse stadhuis en daarna in de St.-Pius X-kerk. “We wilden eigenlijk nog vroeger trouwen, maar het moest eerst een tijd uithangen”, zegt André.

drie keer een ander adres

Het koppel ging na het huwelijk in de Kanonstraat wonen. Ze woonden ook drie maanden in twee kamertjes boven een garage in de Watermolenstraat. In 1961 trokken André en Magda naar de Ieperstraat. “Het adres in de Ieperstraat veranderde wel enkele keren: aanvankelijk lag het op grondgebied Kuurne, daarna werd het Kortrijk-Kuurne en later werd het Kortrijk.” André en Magda bleven er wonen tot ze op 15 november vorig jaar hun intrek namen in een assistentiewoning in ‘t Portiek. “We wonen hier ook graag. We hebben alle faciliteiten van een kamer in het woonzorgcentrum, maar we wonen in een eigen flatje.”

doopjurkjes

André en Magda hebben vier dochters en een zoon: Hilde (59) met Johan Vanneste, Els (58) met Franky Bourgois, Joost (54), Griet (53) met Christ Demets en Lies (48) met Chris Vandenbussche. Er zijn ook al 11 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen.

Tot aan haar huwelijk werkte Magda bij Esquenet, wat later lingeriewinkel Mi-Ann werd. Daarna werd ze huismoeder. Magda naaide en breide veel. “Ik maakte bijna alle kledij voor het gezin zelf”, zegt ze . Ze maakte ooit zelfs eens een trouwjurk en voor haar oudste kleinkinderen maakte ze het doopjurkje. Magda zorgde ook een tijd voor haar moeder en haar kleinkinderen. Later startte ze nog als onthaalmoeder voor KAV bij haar thuis. Dat deed ze 10 jaar lang.

koordirigent

André werkte tijdens zijn beroepsloopbaan eerst als bediende bij koffiebranderij Bruynooghe, na zeven jaar trok hij naar confectie Gijs, waar hij drie jaar werkte. Tot aan zijn pensioen in 1997 was André tewerkgesteld bij Boucquillon. Naast deze voltijdse jobs was hij ook nog halftijds koster/organist in de parochie St.-Pius X in Kortrijk. André was daar ook lid van het mannenkoor van Pius X. Hij leidde 25 jaar lang de musicerende jeugd van Pius X.

Nu André en Magda in het Portiek wonen, heeft André ook daar een koortje waar hij weer dirigent is en Magda in meezingt. “We gaven met Kerst al een optredentje. Ons optreden met mei-liederen voor Onze-Lieve-Vrouw is echter in het water gevallen door corona”, aldus André.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier