Kortrijkzaan schiet in actie nadat man sterft op Grote Markt: “Ik wil herhaling voorkomen”

Op de plaats waar Bart Rigole stierf werden eerder al bloemen gelegd om hem te herdenken. (foto JVGK)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijkzaan Steven Gerard wil een poster en sticker ontwerpen waarmee mensen kunnen aangeven dat je bij hen zonder schroom kan binnen stappen en om hulp vragen. Hij kwam op het idee nadat Bart Rigole (45) uit Wevelgem ineenzakte en stierf op de Kortrijkse Grote Markt. Het duurde twee uur voor iemand de hulpdiensten verwittigde.

“Toen onlangs een man stierf op onze Grote Markt, was er alom verontwaardiging. Hoe kon dit gebeuren in onze stad?”, vraagt Steven zich af. “In plaats van alleen verontwaardigd te zijn, bedacht ik mij dat we dit drama kunnen aanwenden om herhaling te voorkomen. Of dat wil ik toch op zijn minst proberen.” Daarom komt de Kortrijkzaan met een voorstel. Hij wil een sticker en affiche ontwerpen en die verspreiden over de hele bevolking.

“De bedoeling is om die afbeeldingen op een zo zichtbaar mogelijke plaats te hangen. Privé woningen, sociale organisaties, winkels, rusthuizen, horecazaken, ziekenhuizen, noem maar op. Iedereen kan meedoen. Uit die sticker blijkt dat men op die plek zonder schroom kan binnenstappen en om hulp vragen”, verduidelijkt Steven.

“Dat kan gaan van een pleister tot een glaasje kraantjeswater, van telefoontje naar de hulpdiensten tot korte oplaadbeurt van je mobieltje, van een stoel om even op adem te komen tot een luisterend oor. Kortom alles wat te weinig ‘lijkt ‘ om de hulpdiensten te contacteren, maar teveel om het zonder hulp te redden. Hoe uitgebreid die hulp is wordt enigszins bepaald door de persoon, het bedrijf of de organisatie die de sticker heeft hangen. Maar het basisidee is dat je op zijn minst weet dat er even tijd zal genomen worden om te luisteren, te helpen of door te verwijzen.”

Om zijn idee te realiseren is Steven op zoek naar hulp. “Vermits ik een dergelijk idee niet alleen wil en kan verwezenlijken, zoek ik een zo breed mogelijk draagvlak. Eigenlijk hebben we iedereen nodig! Want het is ook voor iedereen”, klinkt het.

Wie zich geroepen voelt om mee te werken aan het project kan mailen naar hulppostkortrijk@gmail.com of een berichtje sturen naar 0486 07 05 82. “Ik ben ook bereid om mijn idee persoonlijk uit de doeken te komen doen”, besluit Steven.

Je leest meer over dit initiatief in de krant van vrijdag 8 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier