Kortrijkzaan Kevin Dewachtere gaat helemaal op in de wereld van Final Fantasy

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Cloud Strife, Tidus en Barret Wallace doen niet meteen een belletje rinkelen? Geen nood, heel wat mensen zullen het horen donderen in Keulen. Neen, het zijn geen Aziatische ziektes of chemische componenten maar personages uit een imaginaire wereld. Een wereld waar digitale helden het opnemen tegen het kwaad. Het is de wereld van Final Fantasy en ook die van Kortrijkzaan Kevin Dewachtere (28). Vanuit zijn appartement op het Sint-Amandsplein redde hij, samen met zijn groep, al ettelijke keren de wereld van de ondergang.

Kortrijk is een wereldstad, toch wanneer we ons gaan verdiepen in de wereld van Final Fantasy. De razend populaire videogame, die ondertussen al aan zijn 15de editie is, kent ook in ons land een erg uitgebreide fanbase. Twee dagen per week versterkt Kevin, met koptelefoon en keyboard, vanuit Kortrijk de troepen die het opnemen tegen allerlei demonen en duivels.

“Wereldwijd spelen 40 of 50 miljoen mensen de game, waarbij we ons inleven in ons digitale personage in een al even digitale wereld.” Terwijl Kevin spreekt, tikt hij razendsnel op het keyboard. “Om je te tonen hoe het werkt, ben ik online dus laat ik even iedereen weten dat ik niet aan het spelen ben maar dat hier een journalist zit.”

Groep van 150 spelers

Die ‘ze’ dat zijn de leden van zijn groep, gelijkgezinden die op vaste tijdstippen online samenkomen in het spel. “Via een speciale website, Discord, houden we contact met elkaar en bespreken we de strategieën die we in het spel gaan gebruiken. Je kan het eigenlijk vergelijken met een light-versie van Facebook maar dan enkel voor leden van je groep. We zijn, in onze clan, toch al snel met een 150-tal spelers en in ons geval zijn het bijna allemaal Belgen. Meer nog, de meesten ken ik ook echt. Het zijn spelers die we soms eens tegen het lijf lopen op events zoals FACTS en vaak zelfs veel dichter bij huis. Een van de leden van onze clan is bijvoorbeeld mijn roommate, hij zit hier wat verder in zijn kamer.”

Eenmaal verbonden met het internet en de game, leven alle spelers zich in hun personage in. “Mijn pseudo in de game is Vexkin, een mix van de letters van mijn eigen naam met een X erin verwerkt. Anderen gaan dan weer veel verder en kiezen namen met een compleet Aziatische insteek. Meer nog, er zijn mensen die een complete online identiteit hebben ontwikkeld. Op het internet ben ik eigenlijk zoals ik in het dagelijkse leven ben. Anderen zou je qua karakter niet eens herkennen in het dagelijkse leven. In de rol van hun personage doen ze niets anders dan anderen de duivel aandoen terwijl ze in het dagelijkse leven super aangename mensen zijn.”

Ik ben ook al een tijdje bezig met het schrijven van een boek

Op internet is Kevin quasi gelijk aan zijn digitale alter ego, toch is hij in het dagelijkse leven allesbehalve een demonenjager. “Ik ben aan de slag in de Spar supermarkt”, lacht hij. “Als verantwoordelijke voor de afdeling groenten en fruit zorg ik ervoor dat de klanten steeds in een propere en gevulde afdeling terecht kunnen. Geen zwaarden of flamboyante kostuums maar aardappelen en bananen.”

Met dank aan vader

Lachend legt Kevin toch een link tussen de supermarkt en Final Fantasy bloot. “De game zelf leerde ik via mijn vader kennen. Toen hij op een dag in 1998 de achtste editie van het spel kocht en het in zijn Playstation 1 stak, was ik meteen verkocht. De beelden, de fantastische wereld waar dromen realiteit werden en een sterke verhaallijn waren de dingen die me aanspraken. Jaren later vernam ik dat een collega op het werk eveneens helemaal gek was van de Final Fantasy-reeks en hij maakte deel uit van een clan, een groep als het ware. Hij nodigde me uit en zo ben ik erbij gekomen. De passie is altijd blijven groeien en de afgelopen drie jaar speelde ik meer dan 42 dagen ononderbroken het spel.”

Kortrijkzaan Kevin Dewachtere gaat helemaal op in de wereld van Final Fantasy
© CLL

In tegenstelling tot heel wat van zijn leeftijdsgenoten werd Kevin niet zozeer door het geweld in de wereld van de computergames gezogen. “Vechten, schieten en elkaar doden, is slechts een klein deel van het geheel”, gaat hij verder. “Ik was volledig verknocht aan de Japanse stijl en het feit dat ze er een complete verhaallijn in hebben verwerkt. Het is meer dan alleen maar rondlopen en schieten op elkaar, er is een complete interactie aan de gang. Er is trouwens wel meer uit Japan dat ik best kan pruimen. Er zijn de verschillende games en ook voor de boeken, manga, heb ik een boontje. Ik maak er trouwens een zaak van om de manga’s te lezen zoals we ze horen te lezen: van achter naar voren en in het Engels. De Japanse cultuur spreekt me enorm aan, zoveel is zeker.”

Reis naar Japan

De aantrekkingskracht van het land van de rijzende zon is voor Kevin meer dan een digitaal follieke, maar vertaalt zich ook in een meer tastbaar gegeven. “Een tiendaagse reis naar Japan staat erg hoog op mijn bucketlist. Het stond zelfs op de planning voor de afgelopen maanden maar amoureuze perikelen gooiden roet in het eten. Uitstel is geen afstel, het zal alleen wat later worden.”

In Japan zal Kevin zich alvast niet vervelen want de lijst met plaatsen die hij wil bezoeken is, indrukwekkend. “Disney Tokio is het eerste waar ik heen trek! Het Disney-imperium heeft heel wat pretparken maar allen moeten ze een bepaalde lijn volgen. In Tokio is dat absoluut niet zo. Ze hebben er wel de klassiekers maar ze overgieten het geheel met hun eigen sausje. Daarnaast tref je in Tokio ook een enorme straat aan, tot de nok gevuld met manga en allerlei gadgets uit die wereld. Als ‘geek’ kun je Japan niet bezoeken zonder daar door te lopen. Als afsluiter ga ik ook richting Shibuya Crossing, het drukste kruispunt ter wereld dat een rol speelde in één van de Fast & Furious films.”

Een leven met een stevige, digitale injectie en toch heeft Kevin nog een andere passie. Een passie ver weg van het digitale waar het fantastische wel nog steeds een plaats heeft. “Vooral de verhalen trekken me aan in de Aziatische games. Ik ben dan ook al een tijdje bezig met het schrijven van een eigen boek. Een verhaal dat het leven van een personage volgt, getekend door allerlei gebeurtenissen, terwijl hij terecht komt in een wereld van huurlingen en demonen. Hoewel het absoluut geen manga wordt, zijn de links met mijn eigen leven nooit ver weg. Sappige quotes uit games of grappige momenten uit films, ze beïnvloeden me allemaal tijdens het schrijven. Het boek wordt volledig in het Engels geschreven en kreeg de voorlopige titel ‘Angel Knights’. Wanneer het op de markt komt? Geen idee maar het zal waarschijnlijk nog niet voor meteen zijn.”

Filmpjes met deze en

andere Kortrijkzanen op www.kw.be/dekortrijkzaan