Kortrijkse zwembad Lago houdt zich klaar voor heropstart: “Een faillissement is pure fictie”

© AN
Annelies Nollet

Het zwembad Lago aan Kortrijk Weide was het onderwerp van heel wat vragen tijdens de meest recente gemeenteraad. CD&V wilde weten of zwembadbeheerder Lago nog niet in nauwe schoentjes zit. De stad staat immers in voor een deel van de financiering van het bad. “Maar een faillissement is pure fictie”, belooft Tom Hillewaere, directeur van Lago. “Een (indien toegestaan) drukke zomer kan veel goedmaken.”

Zwembadbeheerder Lago kende absoluut geen goede start in Kortrijk, en dat is nog vrij zacht uitgedrukt. Naast het nieuwe zwembad aan Kortrijk Weide beheert Lago ook het zwembad in Heule en het buitenzwembad aan de Abdijkaai. Enkele dagen voor de opening van dat nieuwe bad, eind februari 2019, gingen alle glijbanen in vlammen op. Het zwembad draaide maandenlang op halve kracht en 2020 moest het jaar van de waarheid worden. Maar daar stak een virus een stokje voor. Toch wil directeur Tom Hillewaere niet gezegd hebben dat het bedrijf in nauwe schoentjes zit. “Natuurlijk hebben we het, zoals elk beginnend bedrijf, niet gemakkelijk. We hebben nog geen buffer. Ons financieel plan wankelt. Maar onze 55 Kortrijkse personeelsleden staan op technische werkloosheid. Dat is een van onze grootste kosten. Bovendien kenden we eigenlijk een heel goed eerste kwartaal. We haalden in januari en februari van dit jaar al onze doelen.”

Als het nodig is kunnen we binnen de twee of drie dagen opnieuw opstarten – Elewin Werbrouck, centrummanager

De directeur hoopt snel groen licht te krijgen om te openen. “Vooral de maanden juli en augustus kunnen voor ons veel goedmaken”, klinkt het. “Zeker nu iedereen in eigen land moet blijven. Wij kunnen hen een mini-vakantie aanbieden. Natuurlijk zullen we rekening houden met eventuele maatregelen. We denken nu al aan een systeem van reservaties en volgen grote spelers zoals Plopsa op de voet. We overleggen ook constant met onze partners, waaronder stad Kortrijk. Maar laat ons eerlijk zijn, wij hebben een contract van 30 jaar. Dus we kunnen dit nog rechttrekken. Een faillissement is pure fictie.”

Lijntjes trekken

Het zwembad staat op dit moment niet leeg. Centrummanager Elewin Werbrouck heeft er de handen vol om alles piekfijn in orde te houden. “Normaal voorzien wij begin juni een sluitingsweek voor technisch onderhoud, maar dat is ondertussen al gebeurd. De aannemer heeft hier en daar nog wat kleine details afgewerkt en de baden staan niet leeg. Als het nodig is kunnen we binnen de twee of drie dagen opnieuw opstarten. We hebben bijvoorbeeld al plannen om lijntjes te trekken aan de kassa en in de wachtrij voor de glijbanen. Maar in principe zou het coronavirus voor ons niet te veel problemen mogen geven. Het houdt niet van chloor en vochtigheid. Dat liet Marc Van Ranst aan het begin van de crisis al weten.” En ook in het openluchtzwembad Abdijkaai wordt er gewerkt. “Als de Veiligheidsraad het toelaat zullen we daar zoals gepland op 27 juni openen”, besluit Elewin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.