Kortrijkse YouTuber voor de rechter na filmpje als enge clown met nepwapen

© Getty
Redactie KW

Een 24-jarige jongeman uit Kortrijk die een eigen YouTubekanaal onderhoudt, riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk een celstraf van 6 maanden en 800 euro boete voor verboden wapendracht en bedreigingen. Op 4 januari 2020 liep hij in Waregem samen met een vriend als ‘scary clown’ met een AK 47 rond om filmpjes te maken en passanten schrik aan te jagen. Het wapen bleek nep en is in beslag genomen.

Giorgi K. (24) uit Kortrijk en zijn vriend Bjorn G. (24) uit Waregem daagden maandag niet meer op voor hun proces in Kortrijk. Ze waren op 15 juni wél aanwezig, maar na een discussie over het filmen van de rechtszitting stelde de rechter de zaak naar 29 juni uit. Ondanks het verbod van de rechter om geluids- of beeldopnames te maken, bleef hij toch zijn belevenissen ongemerkt filmen en plaatste hij het fragment online.

In het fragment op YouTube slingert hij de rechter nog een scheldwoord naar het hoofd en omschrijft hij de Kortrijkse rechtbank als een ‘kangaroo-court’, een gerecht dat opzettelijk de wettelijke of ethische verplichtingen van het gerecht negeert. Hij stelde er zich ook openlijk de vraag of hij nog naar een volgende zitting zou afzakken. Wat hij dus niet deed.

Op 4 januari 2020 liepen Giorgi K. en Bjorn G. in Waregem rond. Hun doel: filmpjes maken voor het YouTubekanaal waarbij passanten schrik worden aangejaagd door hun AK47 en hun vermomming als enge clown. In de buurt van een bankkantoor deden ze ook alsof ze de bank zouden overvallen. “Een paar mensen schrik aanjagen is niet zo erg als je daarmee een veelvoud aan mensen kan plezieren”, klonk het bij hun verklaring bij de politie, nadat ze opgepakt konden worden.

‘We’re going to kill some people, officers’, voegden ze zelf aan de beelden toe. De filmpjes raakten uiteindelijk niet online door hun arrestatie. De politie nam het clownkostuum, nepwapen, masker en geheugenkaartje van het opnametoestel in beslag. De openbare aanklager vroeg de rechter alles verbeurd te verklaren. Op 14 juli velt de rechter een vonnis.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten