Kortrijkse wijnbouwer Xavier Maes maakt Nobody Rosé: “Deze wijn kan je bij alles serveren”

Links op de foto Wijnbouwer Xavier Maes (links) met Gaetan Dont en zijn mama Ines Dont van Sibel in de molen van Marke, waar er twee keer per jaar een maand lang een showroom van Nobody gemaakt wordt. © gf
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Xavier Maes (65) uit Kortrijk heeft een wijngaard in het kustgebied van Zuid-Frankrijk. Hij maakt onder meer roséwijn voor het merk Nobody, het handtassenmerk dat twee jaar geleden overgenomen werd door het Markse familiebedrijf Sibel.

Xavier Maes woont samen met Caroline Decaluwé in Kortrijk. Hij werkt als psychotherapeut in groepspraktijk De Stroom. In bijberoep is hij wijnboer in de Provence. Europese wijnen genieten de voorkeur bij Xavier. Dat kunnen Franse, Italiaanse of Spaanse zijn. “Ik heb altijd graag een glaasje wijn gedronken en door het te kopen raakte ik meer en meer geïnteresseerd.”

“Via vrienden die aan de Franse kust wonen, kwam ik bij een wijngaard in Carcès”, vertelt Xavier. “Ik heb die in 2012 intuïtief gekocht en had eigenlijk geen voorkennis. Die wijngaard werd al bewerkt en dezelfde boer blijft er. Er is in die jaren wel al veel veranderd. Er werden nieuwe machines aangekocht zodat de efficiëntie en het rendement verbetert. Zo wordt er geplukt met een machine waarin zich een sensor bevindt die zorgt dat enkel de rijpe druiven geplukt worden. Er kwam ook een nieuwe wijnmeester en een nieuw management met een winkel met provenceproducten en vooral de wijnpresentatie.”

Coöperatieve

Xavier maakt met zijn wijngaard deel uit van een plaatselijke coöperatieve. Hij volgde in Syntra West in Ieper een wijnbouwcursus van drie jaar. “Het is zwaar werk, zowel de teelt als het wijn maken.” Xavier probeert zoveel mogelijk ter plaatse te zijn tijdens de cruciale fases van de wijncyclus. Daar hoort zeker de oogst bij. Oogsten gebeurt niet overdag, maar vanaf 2 à 3 uur ‘s nachts.

Voor de beste rosé heb je druivensoorten nodig die hier niet kunnen groeien – Xavier Maes

“De ligging van het wijndomein is zeer goed. Het is een zeer groene streek met veel rivieren en beekjes en de mistral zorgt dat er niet te veel vocht in de lucht zit. Vochtigheid zorgt voor ziektes en schimmels. In België wordt ook geprobeerd om rosé te maken, maar die kan nooit zo fruitig zijn. Druiven als Cinsault en Grenache kunnen hier niet groeien.”

Xavier maakt roséwijn door een druiventeelt op 5 ha in een groep van 650 ha. “De coöperatieve maakt vooral rode wijn. Rosé is maar 5 % van de totale productie en witte wijn is er nog minder. Zowel hier als in Frankrijk wordt er al meer rosé dan witte wijn gedronken. De rosé wordt in Frankrijk ook sterk gepromoot.”

Rosé Nobody

De Rosé Sublime van Xavier wordt nu Rosé Nobody, de enige wijn van Xavier die in België verkrijgbaar is en die verkocht wordt in een speciale fles met logo van Nobody en met labelnummer. Het is een aoc-wijn, dus met een kwaliteitslabel van het Frans ministerie van Landbouw. Hij is gemaakt met druivensoorten zwarte Granache, Syrah en Cinsault. “Je kan deze rosé bij alles serveren. In de zomer kan die zelfs een zware Bordeaux bij een côte-à-l’os vervangen.”

Het label Nobody is nu twee jaar in handen van familiebedrijf Sibel uit Marke. “Net als de tassen van Nobody zien we de Nobody wijn ook als een label.” De wijn, die een Frans-Belgisch product is, wordt verkocht via de webshop van Nobody. “We zijn ook bezig met verschillende partijen zoals wijnhandelaars en horeca, die eventueel de wijn zouden opnemen”, stelt Gaetan Dont van Sibel.

Sibel heeft drie merken van handtassen: Kisses of Pearl uit het goedkope ecoledersegment, de duurzame lederen tijdloze tas Crinckles en het paradepaardje Nobody uit het duurdere segment.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten