Kortrijkse vzw Vonck bouwt levensboom in Brugge

Voor de vlagjes werd inspiratie gevonden bij de Tibetaanse gebedsvlaggetjes. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De mannen van vzw Vonck uit Kortrijk organiseerden afgelopen week een uitstapje naar Assebroek bij Brugge. Ze bouwden een tweede versie van hun bekende houten boom in het Onze-Lieve-Vrouwecollege. De boom is gemaakt uit resten hout van palletten en is zo gebouwd dat er een levensecht exemplaar kan doorgroeien. Hij werd dan ook heel toepasselijk ‘de Levensboom’ gedoopt.

Wie elk jaar een bezoekje brengt aan de Sinkenfeesten in Kortrijk, heeft ze ongetwijfeld al gezien. De houten kunstwerken die vzw Vonck optrekt aan de verlaagde Leieboorden ter hoogte van restaurant Krok-Ubuntu. Ook Dimitri Tanghe, de kok van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek, was vorig jaar onder de indruk van de kunstwerken. Hij bracht op zijn beurt de leraar godsdienst op de hoogt en zo ging de bal aan het rollen.

“De man wilde graag een van onze kunstwerken verwerken in zijn leerplan”, vertelt Stijn Defoort, zaakvoerder van Krok-Ubuntu en een van de stichtende leden van vzw Vonck. “Uiteraard zagen we dat zitten. We kozen voor een versie van onze bekende wensboom, maar dan toch een beetje anders. Deze keer werd het een levensboom. Het is immers de bedoeling dat het werk naar buiten verhuist en dat er een echte boom middenin wordt geplant. Uiteindelijk zal onze houten boom dus vernietigd worden door de natuur. Hoe geweldig is dat?”

De boom bestaat volledig uit gerecycleerd materiaal, voornamelijk oude palletten. “Die kregen we gedoneerd van ouders en omwonenden”, aldus Stijn. “De lampionnen die erin hangen zijn gemaakt uit oude blikken van vijf liter tomatensaus. Ze dragen opschriften die de leerlingen moed kunnen geven. Voor de vlagjes haalden we dan weer onze inspiratie bij de Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Leerlingen kunnen er hun wensen en dromen voor de toekomst op kwijt.”

Bankjesproject

Het kostte een team van vijf mensen twee dagen om de boom ineen te steken. “Nu mijn zaak gesloten moet blijven, zijn nieuwe projecten zeker welkom”, aldus Stijn. “We hadden immers opnieuw een leuk project voorzien voor Sinksen. Bedoeling was om een reeks bankjes te maken waarmee we mensen bij elkaar zouden brengen. Maar dat kon jammer genoeg niet doorgaan.”

Wie het werk van vzw Vonck wil bewonderen, hoeft daarvoor niet naar Brugge te rijden. De kunstenaars plannen een kerstboom met wintertafereel aan de verlaagde Leieboorden, vlak voor Krok-Ubuntu. “Dat zou af moeten zijn tegen de tijd dat Sinterklaas vertrekt uit ons land”, besluit Stijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier