Kortrijkse vrijwilliger Jean-Philippe krijgt onderscheiding van JCI voor zijn inzet

Ondertussen kent half Kortrijk hem wel, de supervrijwilliger die boodschappen doet voor mensen die moeilijk te been zijn, die cupcakes aflevert bij de politie en die geld inzamelt voor AZ Groeninge. Het zijn maar een paar van de wapenfeiten die meespeelden voor het het JCI (Junior Chamber International) om Jean-Philippe Vrijghem binnenkort een prijs te overhandigen voor zijn werk.

Jean-Philippe (20) werkt op dit moment nog zijn laatste jaar middelbaar af via thuisonderwijs. Een gezondheidsprobleem voorkwam dat hij samen met zij klasgenoten zou afstuderen. Maar dat heeft zijn ambitie niet getemperd, integendeel. Eens hij zijn diploma humane wetenschappen op zak heeft, wil hij piloot worden. Tussen het blokken door is Jean-Philippe een bekend gezicht geworden in Kortrijk.

Betalend parkeren

“De bal ging begin dit jaar aan het rollen”, vertelt hij. “Het stadsbestuur wilde betalend parkeren invoeren in mijn straat en de daarrond liggende straten. Mijn ouders en ik zagen dat niet meteen zitten, en toen ik hoorde dat al onze buren er hetzelfde over dachten, ben ik een petitie gestart.” Jean-Philippe leurde met zijn petitie van deur tot deur en haalde uiteindelijk zijn slag thuis. Het stadsbestuur liet weten dat er geen draagvlak was voor betalend parkeren in de buurt van de Blauwe Poort en Sint-Elisabeth.

Sindsdien is Jean-Philippe nooit meer echt gestopt met zich in te zetten voor zijn buren. Tijdens de eerste lockdown stak hij in de hele wijk briefjes in de bus. Wie hulp nodig had met boodschappen of het uitlaten van de hond, had maar te bellen. Met een pagina op Facebook probeerde hij andere mensen aan te moedigen hetzelfde te doen. Enkele weken geleden schonk hij nog een cheque aan het Kortrijkse ziekenhuis en afgelopen week maakte hij heel wat agenten blij met een paar honderd cupcakes.

Onverwacht

“Toch had ik dat telefoontje van het JCI niet verwacht”, vertelt de jongeman enthousiast. “Ik had eerst zelfs niet opgenomen toen ze mij belden (lacht). Ik wist immers niet eens dat ik genomineerd was, laat staan dat ik iets gewonnen had.”

Maar dat bleek dus wel het geval te zijn. Het JCI, een non-profitorganisatie die jonge mensen aanzet de problemen in de maatschappij op een duurzame manier aan te pakken, organiseert elk jaar een wereldwijd het awardprogramma. Ze verkiezen dan tien uitzonderlijke jonge mensen onder de 40 jaar voor hun uitmuntende bijdrage aan de samenleving.

Jean-Philippe werd genomineerd voor de award in de categorie Humanitarian and/or voluntary leadership. “We zijn vereerd dat onze jury het oordeel van de nominator gevolgd is en u heeft uitgeroepen tot laureaat van deze award”, liet het JCI weten in een bericht.

Nog lang niet klaar

Komende dinsdag vindt er een prijsuitreiking plaats. “Jammer genoeg moet dat in de huidige omstandigheden online”, aldus Jean-Philippe. “Maar ik voel mij evengoed vereerd.” Wat hij precies gewonnen heeft, weet de jonge vrijwilliger nog niet. “Dat zien we dan wel”, lacht hij.

Het winnen van de prijs, luidt zeker geen rustigere periode in voor Jean-Philippe. “Ik ben nog lang niet klaar mat zaken organiseren”, vertelt hij enthousiast. “Zo komt er zeker nog een inzamelactie voor mensen die het financieel moeilijk hebben tijdens de feestdagen. En ook voor de brandweer en het ziekenhuis wil ik nog iets op poten zetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.