Kortrijkse vrederechter stapt naar rechter omwille van te drukke verkiezingsdag

Vrijdag wordt de zaak in Brussel behandeld. © Getty Images
Redactie KW

Een vrederechter uit Kortrijk heeft de Belgische Staat gedagvaard omdat hij is aangeduid als voorzitter van drie hoofdtelbureaus op de dag van de verkiezingen op 26 mei. De man vraagt de rechtbank in Brussel die beslissing in te trekken. Gebeurt dat niet, dan eist hij een schadevergoeding van zo’n 1.000 euro voor de aanzienlijke meerinspanningen die hij zou moeten leveren.

Dat hij gewoontegetrouw als voorzitter van een gemeentelijk hoofdtelbureau in Avelgem is aangesteld, deert vrederechter Christophe Robbe niet. Wettelijk bestaat immers de verplichting dat het gemeentelijk hoofdtelbureau van gemeenten die hoofdplaats zijn van een gerechtelijk kanton wordt voorgezeten door de vrederechter of een plaatsvervanger. Maar dat hij dit jaar die taak voor drie hoofdtelbureaus zou moeten vervullen, vindt hij een brug te ver.

Hij vindt dat hij te veel uren zal moeten kloppen om zijn taak te vervullen, vooral omdat in Avelgem nog altijd manueel met potlood en papier wordt gestemd. Dus eist hij dat de Belgische Staat die beslissing intrekt. Zoniet vindt hij dat hij recht heeft op een extra vergoeding die hij zelf op zo’n 1.000 euro begroot. Vrijdag wordt de zaak in Brussel behandeld.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier