Kortrijkse Vives-studenten leggen bewoners van De Zwaluw vast op gevoelige plaat

Een van de foto's hangt nu op de gevel van Sint-Jozef.©LUDO-OSTIJN LO
Een van de foto's hangt nu op de gevel van Sint-Jozef.©LUDO-OSTIJN LO
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Negen studenten geneeskunde van hogeschool Vives pakten afgelopen weekend met een fotoproject uit. Ze legden enkele bewoners van WZC Sint-Jozef, afdeling De Zwaluw vast op de gevoelige plaat. Het gaat om mensen met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek. “Het is tijd om de mensen achter de maskers te leren kennen”, aldus studente An Defoort.

Voor het vak Ondernemingszin en Innovatie kregen negen studenten van het derde jaar verpleegkunde aan Vives carte blanche. Ze kozen om een project te realiseren voor en met de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk.

Ze waagden zich aan een fotoproject met bewoners van de afdeling ‘De Zwaluw’, waar vooral mensen verblijven met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek. Met het initiatief willen de studenten, bewoners en het personeel van het woonzorgcentrum de mens tonen achter het masker én tegelijk een statement maken.

Mens zijn

“De schoonheid van die menselijke interactie leek even op de achtergrond geraakt tijdens de coronacrisis. Met deze tentoonstelling willen ze iedereen eraan herinneren om dat mens-zijn opnieuw op de voorgrond te plaatsen”, klinkt het bij de studenten.

“Mensen met een psychische problematiek blijven vaak uit beeld. Dit taboe de wereld uit helpen, is wat ambitieus maar wij wilden deze mensen op een mooie en artistieke manier aan het grote publiek tonen. Het is ook tijd om de mensen achter de maskers te leren kennen, evenals de mens achter de problematiek”, vervolgt An Defoort uit Kortrijk.

De bewoners van ‘De Zwaluw’ werden begin maart getrakteerd op een verwendagje waarop zij als sterren plaats konden nemen in kappers- en make-upstoel om daarna te stralen voor de lens van fotografe in opleiding Luka Van der Cruyssen die in haar masterjaar zit in Sint-Lucas Antwerpen.

Krachtig statement

In de fotostudio werden ze geportretteerd met een sequens van beelden waarbij het mondmasker eerst aanwezig is, daarna op symbolische wijze wordt verwijderd, om te eindigen met een stralend en/of bevrijd gezicht. Na afloop van de opnames konden de bewoners nog napraten en genieten van een stukje taart en koffie.

“De verstilde en pure zwart-wit beelden resulteerden in een krachtig statement. Zo willen we benadrukken dat er achter elk mondmasker een mens met een verhaal zit en dat dit in deze woelige periode vaak wordt vergeten. De fotoreeks staat symbool voor de bevrijding van het virus nu deze mensen gevaccineerd zijn. De bewoners ontvangen hun portretten als aandenken.”

“Ik ben heel blij dat ik mocht meewerken aan dit project! Ik vond het echt prachtig om de bewoners voor mijn lens te zien opfleuren. Sommigen werden zelfs emotioneel bij het zien van het resultaat”, besluit Luka.

Stad Kortrijk voorzag de nodige fondsen voor het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier