Kortrijkse studenten ondertekenen Vlaams doopcharter

© (Foto AN)
Redactie KW

Vrijdag ondertekenden alle 16 Kortrijkse studentenclubs en -verenigingen op het Schouwburgplein het Vlaams doopcharter. “Niet omdat er incidenten geweest zijn, wel omdat de studenten zelf willen aantonen dat ze zich aan de regels houden”, aldus schepen van Onderwijs Kelly Detavernier.

Met het ondertekenen van het Vlaams doopcharter onderstrepen de clubs dat vriendschap, humor en geweldloosheid centraal staan in hun werking. Alles gebeurt op een volwassen en respectvolle manier. Onderwijs Vlaanderen stelde het charter op. Het omvat tien algemene principes zoals het recht van studenten om te weigeren iets op te eten of te drinken tijdens een doop. Ook iemand dronken voeren of als organisator van een doop zelf in de drank vliegen is uit den boze.

Grenzen kennen

“Bij ons gebeuren die dingen sowieso niet hoor”, zegt Loeka Hantson (20), Praeses van studentenclub Ipsoc. “Wij zijn al geboden aan een intern charter van hogeschool Vives en onze activiteiten zijn nooit zo extreem als de horrorverhalen die wel eens de ronde doen. Tijdens onze doop moeten potentiele schachten wel eens iets vies eten, maar dat kunnen ze altijd weigeren. We zijn niet saai, maar kennen wel onze grenzen.”

Kortrijkse studenten ondertekenen Vlaams doopcharter

Toch vindt Loeka het een goede zaak dat ook het Vlaams doopcharter in Kortrijk ondertekend wordt. “Niet alle clubs zijn al verbonden aan een hogeschool en op deze manier geven we een duidelijk signaal.” Jonas Van den Brande, praeses van het overkoepelende SK Kortrijk treedt haar daarin bij. “We ondertekenen dit charter omdat we plezier en samenhorigheid hoog in het vaandel dragen en willen dat iedereen mooie herinneringen over houdt aan zijn of haar studententijd.”

Traditie in ere houden

Het initiatief om het charter te ondertekenen kwam van de studenten zelf, niet van het stadsbestuur. “Maar uiteraard werken wij daar graag aan mee”, aldus schepen Kelly Detavernier. “Het is goed dat respect binnen studentenclubs nog eens in de kijker wordt geplaatst. Een studentendoop is een traditie die we een ere moeten houden, maar die wel correct moet verlopen. Ik kan het initiatief van de studenten dus alleen maar toejuichen.”

De schepen bleef dan ook nog even plakken om de daaropvolgende massacantus te aanschouwen. Het pintje dat de studenten haar aanboden leegde ze met plezier.

Kortrijkse studenten ondertekenen Vlaams doopcharter

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier