Kortrijkse studenten houden het braaf, maar: “Na 1 uur zijn er echt wel overal kotfeestjes”

Mathieu Dumez (links) was met zijn leden van studentenclub Ipsoc present in 't Kanon. © AN
Redactie KW

De start van het academiejaar bracht beelden van opeengehoopte studenten in de Overpoort in Gent met zich mee. Niets van dat alles in Kortrijk. Dat kon De Krant van West-Vlaanderen zelf vaststellen tijdens een kroegentocht langs de populairste studentencafés in de stad.

Een dinsdagavond tijdens de eerste week van het academiejaar, 20 uur ‘s avonds. In studentencafé ‘t Kanon in de Doorniksewijk zou je in normale omstandigheden een speld kunnen horen vallen. Maar nu loopt het er al aardig vol. “Tegen 21 uur zijn al mijn tafels volzet”, aldus zaakvoerder Laurens Moyaert. “Het sluitingsuur is voor ons dus niet echt een probleem, iedereen komt gewoon vroeger uit zijn kot.”

Achter de bar heerst wel nogal wat chaos. Bediening aan tafel, het is een nooit geziene service in een van de oudste studentencafés van Kortrijk. “Het is inderdaad nog wat zoeken. Dit is een heel andere manier van werken en al dat extra personeel kost mij een aardige cent, maar we hebben het ervoor over”, aldus Moyaert. “Al verloopt alles niet altijd even soepel hoor. Je moet soms echt op je strepen staan. Een keer heb ik zelf de politie gebeld toen een grote groep studenten weigerde om hun mondmasker te dragen en problemen bleef veroorzaken. Maar dat zijn uitzonderingen.”

“Klopt”, getuigt Mathieu Dumez (21), preases van studentenclub Ipsoc. Hij en de andere leden van zijn praesidium nestelden zich op het terras van ‘t Kanon. “Toestanden zoals in Gent zal je hier niet vinden. Het studentenleven in Kortrijk is veel beter gespreid. Is het te druk in de Reflex? Dan gaan we naar ‘t Kanon. Daar ook te veel volk? Dan fietsen we door naar ‘t Hoge.”

Nog geen klachten

Ook op ‘t Hoge verloopt alles tot nu toe relatief vlot. “Af en toe voel je je wel eens een gendarm, als je weer een preek moet geven over het feit dat ze aan hun tafels moeten blijven zitten”, lacht Lars Alleweireldt (23), de kersverse zaakvoerder van Barsol.

Zaakvoerder Lars Alleweireldt en zijn medewerker Samuel Oliha:
Zaakvoerder Lars Alleweireldt en zijn medewerker Samuel Oliha: “Soms voel je je een gendarm.”© AN

“Normaal gezien wordt hier aan het begin van het academiejaar volle bak gedanst. Zeker de eerste avond was iedereen dus een beetje uitgelaten. We hebben zelfs even de muziek moeten afleggen tot iedereen terug op een stoel zat. Dat is natuurlijk niet plezant. Zeker omdat ik zelf nog maar net afgestudeerd ben en heel goed besef hoe lastig dat is voor een student. Langs de andere kant doen we er alles aan om iedereen een toffe tijd te geven. Tot nu toe zaten we elke dag tegen 20 uur vol en ik hoorde van de politie dat er nog geen klachten kwamen. Volgens mij slagen we dus wel in onze opzet.”

Ook Lars heeft geen problemen om iedereen tegen 1 uur de deur uit te krijgen. “Maar waar ze daarna naartoe gaan, weet ik niet. Al is het zeker niet naar huis. Kotfeestjes zijn deze dagen heel populair. Maar daar kan ik natuurlijk niks aan doen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier