Kortrijkse spuitgasten blussen brand op ouderwetse wijze

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De bewoners van de Kortrijkse Burgemeester Pyckestraat werden dinsdagavond opgeschrikt door een brandweerinterventie van formaat. Het dakgestel van een statige burgerwoning had vuur gevat en gaf zich niet zomaar gewonnen. De hulpdiensten moesten uiterst creatief te werk gaan om de strijd met het vuur aan te gaan. Niemand raakte gewond.

Het was de eigenaar van de woning die kort na 19 uur de noodcentrale verwittigde. Hij merkte hoe rook uit de dakconstructie kwam en reageerde alert. “Het is ook dankzij die snelle reactie dat de schade beperkt is gebleven tot enkel die ruimte en de waterschade. Mocht het vuur hier enkele minuten langer vrij spel hadden gehad, dan kon de uitkomst volledig anders zijn geweest.” Volgens de officier ter plaatse werden zijn manschappen geconfronteerd met een heuse uitdaging en werd er gerekend op de creativiteit van iedereen. “Het vuur ontstond in de dakconstructie aan de achterkant van het gebouw” klinkt het. “Door de vorm van de straat en de bomen die aan beide kanten staan, konden we met onze ladderwagen het vuur niet bereiken. Iedereen moest dus met kleine laddertjes de woning naar binnen om uiteindelijk op die manier op het dak te klauteren. Een erg intensieve actie die we met succes hebben kunnen afronden.”

De schade bleef beperkt en naar de oorzaak van de brand blijft het raden. “Er waren vandaag dakwerken aan het gebouw dus lijkt het de meest voor de hand liggende reden” sluit de officier af. “Natuurlijk zullen we het rapport van de experts moeten afwachten alvorens we hierover uitsluitsel kunnen geven. Er is natuurlijk schade door het vuur en ook de waterschade in de woning zelf is onvermijdelijk, vooral omdat we via de binnenkant moesten werken. Toch is er geen sprake van onbewoonbaarheid. De bewoners zullen wel eerst technici van de energiebedrijven moeten verwittigen voor een grondige controle. Water en elektriciteit vormen nu eenmaal een slechte combinatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier