Kortrijkse senioren willen strikte controle van zones 30

Foto Twittter Maarten Vanwalle
Axel Vandenheede

De voorbije maanden vond Zilveren Kortrijk Spreekt plaats. De resultaten zijn nu bekend. De Kortrijkse senioren zijn actief, voelen zich veilig en vragen strenge controles van de zones 30.

Zilveren Kortrijk Spreekt bestond uit vijf sessies waarop 65-plussers hun mening konden geven. “Er werden daarvoor 10.163 adressen aangeschreven, 540 personen deden mee”, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Dat waren namelijk mensen tussen de 65 en 78 jaar. We zijn tevreden over de opkomst.”

Bijna twee op drie senioren gaf aan actief te zijn in het verenigingsleven, ruim de helft verplaatst zich regelmatig met de fiets. “Negen op de 10 van de bevraagde mensen gaf aan dat ze zich veilig voelen in Kortrijk“, aldus nog de burgemeester. “Bijna iedereen bepleitte het respecteren van de zones 30 in Kortrijk en vroeg controles daarop. Onze navraag maakte ook duidelijk dat het principe stadhuis op afspraak goed ingeburgerd is, net als Shop&Go.”

Schepen Rudolf Scherpereel (N-VA) had het dan weer over de meldingen van de senioren. “Die gingen over zone 30, verkeersonveilige situaties en de nood aan fietsenstallingen. We mochten ook vaststellen dat senioren niet op hun lauweren rusten, maar actief deelnemen aan de maatschappij door als vrijwilliger aan de slag te gaan.”

De resultaten van de bevraging wil het stadsbestuur nu in een aantal concrete maatregelen omzetten. “Openbaar vervoer tussen deelgemeenten kan beter“, aldus schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A). “Daarom willen we verder inzetten op taxicheques (waarbij de senioren maar een deel van de kost moeten betalen) en een nieuw soort deelvervoer, een belbus die we zelf met vrijwilligers organiseren.”

“We zullen ook de sportactiviteiten van de OCMW-wijkcentra openzetten voor alle senioren en we willen investeren in petanquebanen, een sport die enorm populair is bij senioren. In de Peperstraat in Heule liep een proefproject en dat was een groot succes. Ook het project Buda’s Heart on the Move zullen we promoten: een sportieve wandelroute waarbij jong en oud opdrachten moeten uitvoeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier