Kortrijkse schepen vraagt meer respect voor afvalophalers

Schepen Ruth Vandenberghe sprong dinsdagochtend mee op de kar. © EDB
Redactie KW

“Er is meer respect nodig voor de mensen die huisvuil ophalen”, klinkt het bij schepen van Dienstverlening en van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). Dinsdagmorgen stond ze om 5 uur paraat om mee te trekken op ronde met de huisvuilophaling.

Door Els Deleu

“Ik zal vandaag geen fitness nodig hebben,” aldus schepen Ruth Vandenberghe, die als schepen ook aan de lijve wou ondervinden hoe de huisvuilophaling gebeurt en dinsdagmorgen meetrok met de afvalophaling in Bellegem. “Nu ik deze week 100 dagen schepen ben, vond ik dit het uitgelezen moment.”

Meer dan twintig stadsmedewerkers – ophalers en chauffeurs – zorgen dat de stad proper blijft door het huisvuil op te halen. De schepen wil binnenkort een actieplan uitrollen om meer aandacht voor dit personeel en voor een nette stad te krijgen. “De diensten krijgen te weinig appreciatie”, stelt schepen Ruth Vandenberghe. “Sommige mensen zijn vriendelijk tegenover de ophalers maar anderen hebben totaal geen respect. Van toeteren als ze aan het ophalen zijn tot veel te zware vuilniszakken buiten zetten.”

Tot 60.000 kilogram per dag

Een grote vuilniszak mag hoogstens 15 kg afval bevatten en een kleine 7 kg. Vier dagen per week worden er vier vrachtwagens ingezet voor een ophaalronde. De hoeveelheid huisvuil dat dagelijks opgehaald wordt per ronde varieert tussen de 10.000 en de 21.000 kg, dat maakt op bepaalde dagen 60.000 kg afval. De ophalers telden met een stappenteller dat ze 25.000 tot 30.000 stappen zetten op bepaalde rondes. “Misschien is het geen overbodige luxe op het afval dat buiten gezet wordt te centraliseren. We bekijken of er hier mogelijkheden zijn voor verzamelpunten”, aldus de schepen.

https://www.youtube.com/watch?v=K2oL9LqzdXI

“Ook in de kleine straatjes is afval ophalen geen sinecure. Een pick-up gaat soms ter plaatse om de huisvuilzakken op te halen en over te gooien in de vrachtwagen die niet in de kleine straatjes kan rijden.” Na de ronde zit het er nog niet op voor de huisvuilophalers. Dan moet het afval gestort worden, worden de vrachtwagens gekuist, wordt er getankt en zorgen we dat de vrachtwagen klaar is om de dag nadien weer uit te rijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier