Kortrijkse Roeiclub heeft geen opslagplaats om boten op te bergen: “Gemeente steunt ons niet”

Voorzitter Serge Miesse moet zijn roeiboten in zijn eigen achtertuin bewaren. © MT
Redactie KW

Officieel heet de vereniging van voorzitter Serge Miesse de Kortrijkse Roeiclub (KRC), maar eigenlijk is het de Zuid-West-Vlaamse Roeiclub. De trainingen vinden namelijk plaats op het kanaal Zwevegem-Moen. De voorzitter betreurt dat de club niet over een loods beschikt. “We krijgen helaas geen steun van de gemeente.”

Zelf is voorzitter Serge Miesse afkomstig uit Luik en toch startte hij in 2009 een roeivereniging op in de regio van Kortrijk: “Het kanaal van Zwevegem is een van de mooiste roeilocaties in België. Bij roeien is het belangrijk dat je een lang, kalm en recht stuk water hebt. Hier in Zwevegem is dat maar liefst zo’n vijf kilometer lang. Dat is echt zeldzaam en dus de ideale roeilocatie.”

Het kanaal mag dan wel een droom zijn voor roeiliefhebbers, toch heeft de club niet veel leden door een opmerkelijke verklaring. “We hebben geen loods waar we onze boten kunnen verzamelen en dat is natuurlijk een groot nadeel.” De club krijgt immers geen hulp. “De gemeente Zwevegem staat zogezegd open voor alle sporten, maar voor onze roeiclub is dat niet het geval en dat is bijzonder jammer. Wie zich dus wil aansluiten bij de vereniging en wil leren roeien, moet zelf een boot huren of aankopen. Dat maakt het uiteraard minder aantrekkelijk om bij ons te beginnen.”

Indoor roeitoestel

Al is er wel een andere mogelijkheid. Met de Biorower, een indoor roeitoestel, laat Serge zijn leden trainen en laat hij nieuwe mensen kennismaken met de sport. “Die roeitrainer voelt zo levensecht aan. Het is de enige machine waarbij je kan roeien op een realistische manier. Hierdoor kunnen we initiatielessen geven en leren we beginners de toch wel moeilijke roeibeweging aan.”

Het roeitoestel is niet alleen praktisch voor debutanten, maar levert ook voordelen op bij de professionelere roeiers. “Met die indoor machine kunnen we de techniek van een roeier heel specifiek bestuderen. Door de technologie kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de balans tussen de linker-en rechterarm. Op die manier kan je jouw techniek tot in het kleinste detail verfijnen. Het echte werk gebeurt dan op het water waar je dan beter gaat presteren.”

Heb je interesse om zelf te roeien bij de club of wil je meer informatie hierover? Contacteer dan de vereniging via serge.miesse@telenet.be of bel naar 0475 59 52 28.

Kortrijkse roeiclub

Oprichting: 2009

Aantal leden: 10

Voorzitter: Serge Miesse

Training: kanaal Zwevegem-Moen

Website: https://sergemiesse.wixsite.com/website

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.