Kortrijkse reuzen Manten en Kalle verwachten eerste kind

Redactie KW

Vrijdag raakte bekend dat reuzin Kalle, de vrouw van reus Manten, hoogzwanger is. De bevalling zou in het Sinksenweekend vallen.

Na 35 jaar verschijnen de Kortrijkse reuzen Manten en Kalle nog eens in het stadsbeeld. Ze doen dit tijdens het Sinksenweekend om heugelijk nieuws te melden: Kalle krijgt een baby.

“Symboolfiguren”

“De reuzen zijn getrouwd in 1937. Na al die jaren was het wel tijd geworden dat er een baby kwam“, zegt Servaes Benoit van Bolwerk, dat van de stad Kortrijk de opdracht kreeg het project uit te werken.

“Manten en Kalle zijn symboolfiguren van onze stad. Wij wilden een nieuwe reus in een eigentijdse vorm en verrassend concept“, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Wout Maddens.

Kortrijkse reuzen Manten en Kalle verwachten eerste kind

Eerste bewegende reus van Kortrijk

Bolwerk is een creatieplek met aandacht voor duurzaamheid, ambacht en erfgoed. Zij hadden al ervaring met reuzen via hun ‘Gigantenproject’. “We daagden studenten industrieel ontwerp van Howest uit om Manten en Kalle te herdenken”, zegt Ruben Benoit van Bolwerk. “De studenten ontwikkelden 13 prototypes met zowel aandacht voor het inhoudelijk verhaal als het technisch aspect.”

Het reuzenkind is 5,20 meter hoog. De draagstructuur van 7,80 meter wordt gedragen door een heftruck. “Mechanische systemen kunnen de armen en benen doen bewegen. Via technologie van social robots worden het hoofd en de ogen tot leven gebracht”, duidt Ruben. Daarmee wordt het nieuwe reuzenkind de eerste bewegende reus van Kortrijk.

Verhaal Manten en Kalle is herschreven

Op vraag van Bolwerk herschreven Letterzetter Jonas Bruyneel en Thomas Jacques het verhaal van Manten en Kalle. Het is een attractief hedendaags verhaal en ze breiden er een vervolg aan. Dat verhaal kan gevolgd worden op de website www.kortrijk.be/reuzen.

Op zondag 20 mei komt het reuzenkind ter wereld om 14.30 uur aan het historisch stadhuis. Daarna wordt het reuzenkind ingeschreven in het bevolkingsregister aan de Halletoren. Aan het project van denktank tot creatie hangt een prijskaartje van 80.000 euro.

(Peter van Herzeele/foto’s LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier