Kortrijkse Orangerie aan De Dam moet plaats ruimen voor woningen

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Eigenaar traiteur Du Biez liet eerder deze week weten dat hun feestzaal ‘Dam71’ verkocht werd aan een Limburgse projectontwikkelaar. “De gebouwen, met ook tien suites en leegstaande kantoren, krijgen een residentiële invulling”, klinkt het daar.

De Limburgse stadsontwikkelaar Ciril, dochter van Democo Group, heeft in Kortrijk de bekende feestzaal ‘Dam 71’ aangekocht. Bij het grote publiek is het pand ook bekend als de Orangerie aan De Dam. De gebouwen, met onder andere tien suites en leegstaande kantoren, worden omgevormd tot woningen. De activiteiten van traiteur Du Biez gaan wel gewoon door, ze verhuren immers ook nog een boerderij en twee kastelen in de streek.

Du Biez Traiteur gebruikte het gebouw sinds 2015 voor recepties en trouwfeesten. Daarvoor stond de 900 m² grote zaal bekend onder de naam Sandton Broel Hotel. Dat was al zo sinds 1976, maar financiële moeilijkheden dwongen de voormalige eigenaars tot veranderingen.

Toplocatie

De orangerie ligt pal in het midden van Kortrijk, vlakbij de Broeltorens. Een toplocatie.” Daarom besloot Ciril een bod te doen op het pand, en dat werd door de eigenaars aanvaard. Over het precieze aankoopbedrag wordt niet gecommuniceerd“, klinkt het bij de projectontwikkelaar.

“De aankoop is nog maar net afgerond. We zitten nu in een vroeg stadium en we bekijken rustig welke invulling we deze plek precies kunnen geven. Het wordt alleszins geen nieuwe feestzaal, maar een residentiële ontwikkeling. In de komende maanden bestuderen we hoe we dit project op een kwaliteitsvolle en respectvolle manier inpassen in Kortrijk”, vertelt Thomas Bijnens van Ciril.

Ciril is actief in heel Vlaanderen met vestigingen in Hasselt, Antwerpen, Brussel en Gent.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.