Kortrijkse oppositie misnoegd over gemeenteraad: “Soms denk ik: waarom zit ik hier?”

De gemeenteraadszittingen kunnen omwille van coronamaatregelen niet langer in het stadhuis plaatsvinden, zoals hier vorig jaar wel nog het geval was. (foto a-KDS)©Kurt De Schuytener
De gemeenteraadszittingen kunnen omwille van coronamaatregelen niet langer in het stadhuis plaatsvinden, zoals hier vorig jaar wel nog het geval was. (foto a-KDS)©Kurt De Schuytener
Olaf Verhaeghe

De budgetgemeenteraad van maandagavond krijgt een staartje. Zowel Groen als CD&V leggen immers een klacht neer bij provinciegouverneur Carl Decaluwé, omdat hun rol als oppositiepartij in Kortrijk naar eigen zeggen wordt uitgehold. Eerder deze bestuursperiode deed Vlaams Belang hetzelfde.

Op de jongste digitale gemeenteraad haalde Groen-fractieleider Matti Vandemaele zijn vragen over het kanaalproject Bossuit-Kortrijk opnieuw boven. “Op mijn eerdere tussenkomst én mijn interpellatie vorige week kreeg ik geen antwoorden. De burgemeester las wel een voorbereid statement voor, maar ingaan op mijn vragen deed ze niet. Als vragen op reglementaire wijze worden ingediend, verwacht ik dat het college daar ook op antwoordt. De Kortrijkzaan heeft daar recht op.”

Maar tot zijn grote frustratie kwam dat antwoord er ook dit keer niet en dus is Vandemaele samen met zijn fractie van plan om een klacht in te dienen bij de gouverneur. “Het is ook een principekwestie. Een gemeenteraadslid in Pyongyang in Noord-Korea krijgt bij wijze van boutade meer antwoorden dan in Kortrijk. Zo kunnen wij niet serieus werken. Pure onwil, noem ik het. En een gebrek aan respect voor de werking van de lokale democratie.”

Lachen met de mensen

Matti Vandemaele krijgt ruggensteun van collega-oppositieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Het is lang niet de eerste keer”, zucht het Vlaams Belang-kopstuk. “Denk aan mijn interpellatie over het digitaal referendum eind vorig jaar. Die heb ik uiteindelijk een halfjaar na datum mógen stellen. Als de burgemeester statements afleest die door medewerkers zijn voorbereid, dan is dat geen debat. Mondelinge vragen afwijzen met ‘ik kom daar schriftelijk op terug’, is ook geen debat. We zitten er in de raad te vaak bij voor spek en bonen en dat zorgt ervoor dat het echte politieke werk voor ons buiten de raadszaal ligt, in de publieke opinie. Ja, wij stappen systematisch naar de gouverneur. De wetgeving is duidelijk, wij hebben als raadslid onze rechten.”

“Het is demotiverend hoe er in Kortrijk te vaak met de rol van oppositie in de gemeenteraad wordt omgegaan”, zegt ook fractieleider voor CD&V Hannelore Vanhoenacker. Ook haar partij stapt binnenkort naar de gouverneur in verband met het gebrek aan transparantie en debat in het Lago-dossier. “Ik heb het me al vaak afgevraagd: ‘Waarom zit ik hier? Waarom doe ik dit nog?’ Wij kunnen ons werk gewoon niet doen, omdat we de informatie niet krijgen of onze vragen afgewimpeld zien. Voor mij is politiek een uit de hand gelopen hobby, naast mijn vaste job. Dan nachtenlang dossiers uitpluizen om met een kluitje in het riet gestuurd te worden… Dat is eigenlijk een beetje lachen met ons werk. Ik vind dat geen toonbeeld van goed bestuur.”

Groen en Vlaams Belang hekelen ook de rol van de gemeenteraadsvoorzitter, zowel de huidige Helga Kints als de vorige Tiene Castelein, allebei Team Burgemeester. “Wij hebben geen voorzitter van de gemeenteraad, wel een voorzitter van de meerderheid”, klinkt het unisono.

Fractieleidersoverleg

Burgemeester Ruth Vandenberghe (TB) reageert liever niet op de stellingen van de oppositie, raadsvoorzitter Helga Kints (TB) doet dat wel. “Dat ik er enkel voor de meerderheid zou zijn, wil ik ten stelligste ontkennen”, klink het. “Ik ben me als nieuwe voorzitter nog volop aan het inwerken en dat in een periode die door digitale vergaderingen het organiseren van debatten niet makkelijker maakt.” Wel heeft Helga Kints oren naar de kritiek en is ze van plan om begin januari met alle fractieleiders – fysiek en coronaveilig – samen te zitten om te zoeken naar oplossingen. “Ik kijk ook naar voorbeelden uit andere steden. De kritiek van de oppositie valt niet in dovemansoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier