Kortrijkse moskee Atakwa wil volgend jaar al werking langs Brugsesteenweg

Yassin El Attar voor de Bio-Planet, die plaats ruimt voor de moskee Atakwa. © JVGK
Axel Vandenheede

De Islamitische en Culturele Vereniging Kortrijk wil in de loop van volgend jaar al een eerste deel van haar werking naar de site-Bio-Planet verhuizen. “Daar zijn twee redenen voor”, aldus Yassin El Attar. “We kampen met plaatsgebrek in de Stasegemsestraat en we willen de aanwezige angst bij de mensen daar wegnemen door hen te tonen waarmee we bezig zijn.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Islam in West-Vlaanderen’.

Zomer 2015: de Islamitische en Culturele Vereniging Kortrijk kondigt aan dat de moskee Atakwa in de zomer van 2017 van de Stasegemsestraat naar de Brugsesteenweg verhuist. Daar is op dat moment Bio-Planet gehuisvest. De bedoeling is dat die winkel in 2016 verhuist naar de Burgemeester Vercruysselaan. September 2017: Bio-Planet is nog altijd in de Brugsesteenweg gevestigd. Dat zal nog wel een tijdje duren, want waar de nieuwe winkel moet komen, staan nog oude gebouwen die momenteel worden gesloopt. Pas binnen een jaar is het nieuwe pand klaar.

Geen minaret

“In 2015 al kochten we de hele site, maar door onvoorziene omstandigheden zijn we nog niet kunnen verhuizen“, stelt Yassin El Attar (26). Hij is de woordvoerder van de Islamitische en Culturele Vereniging Kortrijk. “Eén gebouw is wel al beschikbaar. Daar kunnen we materiaal stockeren. Begin volgend jaar starten daarin dan de inrichtingswerken, zodat we in de loop van volgend jaar al een eerste deel van onze werking naar daar kunnen verhuizen.”

“Jaarlijks draagt elk moslimgezin bij voor de werking van de vzw. Dat kan meer dan 1.000 euro zijn” – Yassin El Attar

“Dat zal een goede zaak zijn. Vooral omdat we in de Brugsesteenweg nu al over veel ruimte kunnen beschikken en daar al een aantal activiteiten kunnen organiseren. Zo willen we de aanwezige angst bij de mensen wegnemen. Al is het wel zo dat we nu al goede contacten hebben met de omwonenden. We willen hen actief betrekken bij onze werking. We zijn niet alleen een moskee, maar organiseren ook veel andere dingen. In feite willen we op deze site een buurtcentrum creëren.”

Yassin El Attar benadrukt dat de moskee in harmonie met de buurt wil leven. “Neen, er komt geen minaret op het gebouw. (lachje) Het gebouw heeft een modern uitzicht, is zelfs in zekere mate iconisch. Dat willen we zo houden. Ook wat parkeerdruk betreft maken we ons geen zorgen: we lieten zelf een studie uitvoeren. Daarin staat dat er op de site 60 parkeerplaatsen kunnen zijn. Nu zijn het er 54. We kijken in die zin ook naar de ontwikkeling van de Mewafsite vlakbij.”

“De ligging van de site zal er ‘s vrijdags ook voor zorgen dat meer moslims te voet of per fiets naar de moskee komen. Trouwens: in verband met het vrijdaggebed – in het klassiek Arabisch én het Nederlands – is het religieus advies om te voet te komen, een advies dat velen al ter harte nemen.”

Erkenning

In elk geval kijkt de Kortrijkse moslimgemeenschap (met meer dan 5.000 personen, red.) uit naar de nieuwe moskee, stelt Yassin. “Niet alleen omdat de gebedsruimtes groter zullen zijn, maar ook omdat we daar een jeugdwerking, vrouwenwerking, huiswerkbegeleiding… kunnen opstarten. De Kortrijkse moslimgezinnen zelf staan overigens voor 99 procent in voor de financiering van dit project, dat in de miljoenen loopt. Grote geldschieters hebben we niet. We willen die ook niet omdat we volledig onafhankelijk willen handelen. Jaarlijks draagt elk moslimgezin naar eigen vermogen bij voor de werking van de vzw. Die bedragen kunnen oplopen tot meer dan 1.000 euro.”

Een heikel punt is de erkenning van Atakwa als moskee. Iets wat momenteel niet kan: Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenningsprocedure laten herzien. “Met dat erkenningsdossier zijn we al sinds 2014 bezig“, aldus nog Yassin El Attar. “We wilden eerst een goede, nieuwe werking uitbouwen en dan naar de Vlaamse regering stappen. Het dossier was klaar en zowel de buurt als het stadsbestuur had het ingekeken toen de erkenningen ‘on hold’ werden gezet. Het is nu dus wachten.”

“Geen erkenning, geen moskee”

Vlaams Belang Kortrijk wil nog altijd niet weten van een nieuwe moskee. Wouter Vermeersch: “N-VA stelde dat een erkenning nodig is voor een nieuwe megamoskee, maar die erkenning komt er niet. We zullen de meerderheid in die optiek aan haar woord houden.”