Kortrijkse moet betalen om urne van moeder terug te krijgen, burgemeester past reglement aan

In Pop-Up Rechtbank op VTM komt donderdagavond de zaak van Chantal Deleu uit Kortrijk aan bod. Wanneer de concessie voor het bewaren van de urne van haar moeder verloopt, krijgt ze de keuze: gratis uitstrooien of betalen om de as mee naar huis te nemen.

Jeaninne Dewitte, de moeder van Chantal Deleu overleed in 1999, haar urne rustte de voorbije jaren op een kerkhof in Kortrijk. “Het was haar wens om gecremeerd te worden, maar toen liet de wet nog niet toe om de urne mee te nemen naar huis“, vertelt Chantal. “Vorig jaar liep de gratis periode die Kortrijk voorziet, ten einde en kreeg ik een brief van de stad.”

Daarop kreeg de Kortrijkse twee opties voorgeschoteld: ofwel gratis uitstrooien op de strooiweide, ofwel 372 euro betalen om de urne mee naar huis te nemen. “Een aanzienlijke som geld, ik vond dat zo cru”, aldus Chantal. “Ik wilde me er niet bij neerleggen, maar uiteindelijk heb ik toch maar betaald om zeker te zijn dat ze de as niet zomaar gingen uitstrooien. Mijn pa ligt hier wat verder, binnen vijf jaar doet zich dezelfde situatie voor. Blijkbaar is, van zodra ze daarin wordt geplaatst, de urne eigendom van de stad en moeten wij als nabestaanden de as ‘terugkopen’.”

Kortrijkse moet betalen om urne van moeder terug te krijgen, burgemeester past reglement aan

Het VTM-programma Pop-Up Rechtbank schakelde erevrederechter Freddy Evers in en nodigde Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne uit. “De oplossing? Die 372 euro terugstorten”, oppert Chantal. “Ik begrijp de vraag van mevrouw, maar uitzonderingen maken op een bestaand reglement, kan niet zomaar”, repliceert burgemeester Van Quickenborne. “We kunnen het reglement wél wijzigen, om beter rekening te houden met dit soort situaties. Voor mensen, zoals Chantal, die in het verleden niet de mogelijkheid hadden om de urne thuis te bewaren, zouden we bijvoorbeeld dat bedrag kunnen besparen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.