Drie weken na de eerste maatregelen in verband met COVID-19 kregen de psychiatrische instellingen vorige vrijdag uiteindelijk ook de eerste richtlijnen. "We overlegden met de koepelorganisatie en baseerden ons op de richtlijnen van woonzorgcentra", klinkt het bij de directie. "Patiënten mochten het psychiatrisch ziekenhuis (PZ) niet meer verlaten en bezoek was niet toegestaan in de zorginstelling."

Toen besloot een aantal patiënten om het PZ te verlaten en zich thuis ambulant te laten begeleiden, want ze konden niet meer enkel tijdens het weekend naar huis. "We ondervinden wel dat de quarantainemaatregelen beginnen door te wegen op de mensen. Het aantal opnames begint toe te nemen. Lang thuis zitten, soms in een kleine ruimte en in de drukte begint door te wegen. Tijdens de voorbije twee weken waren er al tien opnames per week."

Oproep

Met de nieuwe richtlijnen moeten patiënten bij nieuwe opnames - ook kinderen of jongeren - minstens zeven dagen in isolatie op de kamer blijven. Als ze geen symptomen van corona vertonen, mogen ze na zeven dagen bij de groep komen. "Dat is zwaar ingrijpend, vooral voor kinderen", stelt Olivier. "Psychologen zullen dan bij de kinderen op de kamer komen. Zeven dagen lang een daginvulling op een kamer voorzien is niet evident. Omdat contact zo belangrijk is, denken we dat het nuttig zou zijn om tablets of laptops te hebben waarvan zeker de camera nog werkt, zodat ze in contact kunnen blijven met het thuisfront." Het PZ heeft niet de nodige tablets. Voor de Patio, waar jongeren van 12 tot 18 jaar verblijven, zoekt het ziekenhuis nog stiften, boeken, PSP-spelletjes en tekenmateriaal.

Beschermingsmateriaal

"We zijn ons ook aan het voorbereiden voor het geval we positief geteste patiënten zouden hebben. Dan moeten we een afzonderlijke COVID-19-afdeling opstarten en zouden de mensen nog meer afgezonderd zijn, terwijl contact in de psychiatrie zo belangrijk is." Het PZ kreeg onlangs toch al 2.000 chirurgische mondmaskers. "We zijn constant zelf vragende partij voor beschermingsmateriaal zoals schorten en maskers. Alles raakt uitverkocht ofwel kan je het enkel krijgen aan woekerprijzen."

Wie kan helpen met tablets, laptops, tekenmateriaal of spelletjes kan bellen naar 056 24 52 11 of een mailtje sturen naar info@pzhfamilie.be.

(EDB)

Drie weken na de eerste maatregelen in verband met COVID-19 kregen de psychiatrische instellingen vorige vrijdag uiteindelijk ook de eerste richtlijnen. "We overlegden met de koepelorganisatie en baseerden ons op de richtlijnen van woonzorgcentra", klinkt het bij de directie. "Patiënten mochten het psychiatrisch ziekenhuis (PZ) niet meer verlaten en bezoek was niet toegestaan in de zorginstelling."Toen besloot een aantal patiënten om het PZ te verlaten en zich thuis ambulant te laten begeleiden, want ze konden niet meer enkel tijdens het weekend naar huis. "We ondervinden wel dat de quarantainemaatregelen beginnen door te wegen op de mensen. Het aantal opnames begint toe te nemen. Lang thuis zitten, soms in een kleine ruimte en in de drukte begint door te wegen. Tijdens de voorbije twee weken waren er al tien opnames per week."Met de nieuwe richtlijnen moeten patiënten bij nieuwe opnames - ook kinderen of jongeren - minstens zeven dagen in isolatie op de kamer blijven. Als ze geen symptomen van corona vertonen, mogen ze na zeven dagen bij de groep komen. "Dat is zwaar ingrijpend, vooral voor kinderen", stelt Olivier. "Psychologen zullen dan bij de kinderen op de kamer komen. Zeven dagen lang een daginvulling op een kamer voorzien is niet evident. Omdat contact zo belangrijk is, denken we dat het nuttig zou zijn om tablets of laptops te hebben waarvan zeker de camera nog werkt, zodat ze in contact kunnen blijven met het thuisfront." Het PZ heeft niet de nodige tablets. Voor de Patio, waar jongeren van 12 tot 18 jaar verblijven, zoekt het ziekenhuis nog stiften, boeken, PSP-spelletjes en tekenmateriaal."We zijn ons ook aan het voorbereiden voor het geval we positief geteste patiënten zouden hebben. Dan moeten we een afzonderlijke COVID-19-afdeling opstarten en zouden de mensen nog meer afgezonderd zijn, terwijl contact in de psychiatrie zo belangrijk is." Het PZ kreeg onlangs toch al 2.000 chirurgische mondmaskers. "We zijn constant zelf vragende partij voor beschermingsmateriaal zoals schorten en maskers. Alles raakt uitverkocht ofwel kan je het enkel krijgen aan woekerprijzen."Wie kan helpen met tablets, laptops, tekenmateriaal of spelletjes kan bellen naar 056 24 52 11 of een mailtje sturen naar info@pzhfamilie.be.(EDB)