https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse jongerencafés bomvol om einde van de examens te vieren: “Diep teleurgesteld in twee cafébazen”

Foto's en filmpjes die circuleren op sociale media tonen hoe van coronaregels geen sprake meer was in twee populaire cafés in Kortrijk.© gf
Foto's en filmpjes die circuleren op sociale media tonen hoe van coronaregels geen sprake meer was in twee populaire cafés in Kortrijk.© gf
Olaf Verhaeghe

Nu de examenperiode achter de rug is, mag het allemaal wat losser. Dat beeld kreeg je woensdagavond alleszins in enkele populaire jongerencafés in de Kortrijkse uitgaansbuurt. Op filmpjes op sociale media is te zien hoe er binnen volop gedanst en gezongen wordt, zonder daarbij rekening te houden met de nodige coronaregels. Burgemeester Ruth Vandenberghe en de politiezone Vlas zijn niet te spreken over de taferelen.

De beelden spreken voor zich: op tafel dansende jongeren, opeengepakt in twee populaire cafés in de Burgemeester Reynaertstraat. Wat er woensdagavond allemaal te zien was op Instagram en Snapchat vanuit Bar Luxe en Café Stradivarius in ‘t Straatje doorstaat de coronatoets allerminst. Van mondmaskers, tafeltjes van vier en anderhalve meter afstand is er hoegenaamd geen sprake.

Teleurgesteld in cafébazen

De betrokken cafébazen beloven het niet meer zover te laten komen en geven aan strenger te zullen zijn. Het feit dat ze echter woensdagavond een dj inhuurden en alle remmen los lieten, botst bij stadsbestuur en politie op veel onbegrip. “Dit was er ver over. Deze twee uitbaters hebben ons vertrouwen geschonden. Wij zijn diep teleurgesteld”, zegt politiewoordvoerder Thomas Detavernier van de zone Vlas. “Terwijl de rest van de cafés in ‘t Straatje en elders in de stad er alles aan doet om het volledig volgens de regels te houden, laten zij deze taferelen toe. Dat is bijzonder jammer.”

De betrokken uitbaters werden al aangesproken op de feiten en krijgen donderdag allebei nog een bezoekje van de politie. “Daar zullen we hen nogmaals uitdrukkelijk wijzen op de geldende coronaregels. Lukt het niet om zich daaraan te houden, dan gaan we over tot verbaliseren”, aldus de politiewoordvoerder nog. “Wij doen er, samen met de horecabazen in de uitgaansbuurt alles aan om ook bij het einde van de examens alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Maar hier werden de regels wel duidelijk met de voeten getreden.”

Andere interventies

Er waren woensdagavond wel politiepatrouilles en gemeenschapswachten in de Burgemeester Reynaertstraat aanwezig, maar zij hadden volgens Thomas Detavernier de handen vol aan de in- en uitgangen van de uitgaansbuurt en andere dringende interventies in de buurt. “Het is ook onze taak niet om als buitenwipper aan de cafés te gaan staan. Onze focus ligt op de straat en de terrassen en wij gaan vooral in dialoog met de cafébezoekers en de uitbaters”, zegt hij nog.

“Op het moment van de feiten (de filmpjes circuleerden vanaf 22.30 uur op sociale media, red.) hebben wij geen enkele melding gekregen van een uitbater of een bezoeker. Eens we de beelden te zien kregen, was het natuurlijk te laat en waren we druk bezig met het helpen handhaven van het sluitingsuur.”

Ook donderdag en de komende dagen zal de politie zichtbaar aanwezig zijn in de Kortrijkse uitgaansbuurt. “Het mag duidelijk zijn dat we zulke beelden geen tweede keer willen zien”, aldus de politiewoordvoerder tot slot. “Ik zeg het nogmaals: dit is vooral jammer voor de andere cafés in de buurt die wél de nodige moeite doen om zich aan de regels te houden.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.