Kortrijkse huisartsen overbevraagd: “Overheid moet zelf patiënten zonder symptomen testen”

Alexander Seurinck, voorzitter van de Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen, trekt aan de alarmbel. © CHH
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ook Kortrijkse huisartsen zien door de bomen het bos niet meer. Mensen die zonder aanleiding een test willen, patiënten die weigeren om de door de overheid opgelegde regels te volgen, werkgevers die eisen dat élke werknemer in hun bedrijf getest wordt,… En dan zijn er natuurlijk nog hun gewone dagelijkse taken. “Ik hoor van veel collega’s dat ze overbevraagd zijn”, bevestigt ook Alexander Seurinck, huisarts in Heule en voorzitter van de Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen.

De huisartsen van de Westhoek hebben deze week samen met het Jan Ypermanziekenhuis een open coronabrief geschreven. De brief is gericht aan zo’n 100.000 inwoners uit Ieper, Poperinge, Heuvelland, Vleteren en Langemark-Poelkapelle. De boodschap is duidelijk: ‘Laat je niet zomaar testen’. Diezelfde boodschap schreeuwen nu ook de dokters in onze regio van de daken, want het probleem bevindt zich lang niet enkel in de Westhoek. Integendeel. In Kortrijk gebeurt ook nog eens lokale contact tracing, wat nog een stevige hoop extra papierwerk met zich mee brengt.

Zelf voerde dokter Seurinck enkele jaren geleden al een patiëntenstop in. “Iets waar ik nu geen spijt van heb. Al voel ook ik dat het voor deze periode van het jaar een stuk drukker is dan anders”, vertelt hij. “Maar ik hoor van veel collega’s dat het lastig wordt. Vooral dokters die geen personeel hebben om hun administratie te doen, zullen dit niet lang meer volhouden.”

Massahysterie

Het probleem? Te veel mensen willen een coronatest. “Natuurlijk staan wij als huisartsen klaar voor mensen die ziek zijn, of die nauw contact hebben gehad met iemand die corona had. Maar mensen zonder symptomen, die geen enkele reden hebben om te denken dat ze ziek zijn, kunnen wij niet blijven opvangen. Die massahysterie is niet werkbaar. Ze zijn met te veel. Werkgevers eisen bijvoorbeeld een test van elke werknemer die naar het buitenland is geweest. Ook al was dat in een groene zone. Hetzelfde geldt voor voetbalploegen of andere verenigingen. We moeten die mensen niet enkel testen, maar ook gerust stellen, uitleg geven en daar kruipt tijd in die we niet hebben.”

Vooral dokters zonder personeel zullen dit niet lang meer volhouden

Komt nog eens bij dat veel mensen in discussie gaan met hun arts. “Ouders bijvoorbeeld die bellen over hun kinderen. Of die toch niet naar school kunnen? Want ja, ze zijn wel op reis geweest in een rode zone, maar ze zijn daar al een tijdje in quarantaine geweest. Dat telt toch ook? Dan moeten wij telkens de regels van de federale overheid herhalen. De quarantaine gaat pas in als je terug in ons land bent. Dat soort zaken zuigt echt energie.”

Dagelijkse taken

Daarnaast hebben huisartsen natuurlijk ook hun dagelijkse taken en worden ze nog geregeld ingezet in triagecentra. “In het voorjaar was dat nog te doen, toen lagen onze praktijken ook plat. Maar ondertussen verloopt alles daar weer normaal”, aldus dokter Seurinck.

De overheid laat ondertussen weten dat de testcapaciteit nog omhoog moet. Maar ook daar heeft de dokter geen goed oog in. “De labo’s laten mij nu al weten dat ze het moeilijk hebben om alles binnen een degelijke termijn te verwerken. Als we nog meer gaan testen, zullen er zieke mensen door de mazen van het net glippen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De oplossing is volgens dokter Seurinck simpel. “Ik verwacht dat de overheid in actie schiet. Zij zullen het testen van patiënten zonder symptomen moeten overnemen van de huisartsen. Anders vrees ik dat er de komende maanden heel wat van mijn collega’s het risico lopen om op te branden. En daar is ook niemand bij gebaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier