Kortrijkse hotelscholen en Boxy-broers boksen indrukwekkend Sterrenbanket in elkaar

De Dolfijnkaai werd omgetoverd in een groots openluchtrestaurant. © KDS
Redactie KW

Het programma van de vijfde Autovrije Zondag was met 33 activiteiten op tien verschillende locaties nog uitgebreider dan de vorige edities. Een van de hoogtepunten was het Sterrenbanket op de Dolfijnkaai met sterrenchefs Kristof en Stefan Boxy.

Tijdens Autovrije Zondag werd voor de tweede maal een Sterrenbanket verzorgd. Deze keer vestigden de stad en OCMW Kortrijk de aandacht op de ontwikkeling van een stedelijke, duurzame voedselstrategie: voedselverlies tegengaan, duurzame en lokale productie en consumptie promoten en sociale samenhang realiseren rond deze elementen. Onder deskundig toezicht van de culinaire tweeling Kristof en Stefan Boxy werden er 2.500 gevarieerde en gezonde maaltijden bereid en verdeeld.

Schepenen Philippe De Coene en Axel Weydts genoten samen met de Boxy's van het Sterrenbanket.
Schepenen Philippe De Coene en Axel Weydts genoten samen met de Boxy’s van het Sterrenbanket.© GF

Iedereen kon tussen 12 en 14 uur gratis een bordje meepikken met een broodje met plantaardige burger met Belgische tomaten en regionale quinoa. Bij het gerechtje kreeg je gemarineerde champignons van champignonkweker Lode D’haene, zelfgemaakte smeerkaas op basis van tofu, gele ketchup met honing van ‘t Bijenhof, gebrande sla en paprika, en tapenade van wortel en ajuinen uit de Heerlijkheid van Heule. De maaltijden werden bereid door de leerlingen van de scholengroep Rhizo Hotelschool en scholengroep Athena campus Drie Hofsteden. “We zijn al bezig met de mis-en-plaçe sinds donderdag en vrijdag. Het menu hebben we samen met de broers Boxy samengesteld. Het was veel werk maar bijzonder leuk”, aldus chef Tiers en leerlingen Bruno, Noa, Guillaume, Benoit, Jonas en Olivier.

De leerlingen van de hotelscholen Rhizo en Athena Drie Hofsteden bedachten en bereiden samen het menu.
De leerlingen van de hotelscholen Rhizo en Athena Drie Hofsteden bedachten en bereiden samen het menu.© KDS

Allemaal vegan en alle groenten komen uit de regio, zelfs de quinoa. Eigenaardig maar waar”, duidt chef Elise van campus Drie Hofsteden. Zij zorgde met de leerlingen Milan, Angel, Jarne, Kim, Kiara en Malorie voor de goede gang van zaken. “Bij momenten is het zee druk maar best leuk om hieraan te kunnen meewerken”, aldus de leerlingen. “We staan hier ook met een stand op de inspiratiemarkt met ideeën en oplossingen om voedseloverschotten terug te dringen en om duurzame productie te stimuleren.”

“Alle ingrediënten komen uit de eigen regio. Zelfs de quinoa”© KDS

Na de lunch kon iedereen terecht aan het dessertbuffet voor een plantaardige broodpudding met appeltjes en peren van hoevewinkel ‘t Beurtegoed. De kruiden bij de gerechten weden aangeleverd door de Grenshoeve.”Vorig jaar waren er 2.000 mensen, nu gingen we voor 2.500″, aldus OCMW voorzitter Philippe De Coene. Of dit gehaald werd was nog niet duidelijk.

(tekst Peter Van Herzeele/foto’s Kurt De Schuytener)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier