Kortrijkse hondenclub De Koninklijke Verdedigingshond moet verhuizen

De Koninklijke Verdedigingshond Kortrijk gaat noodgedwongen op zoek naar een nieuw onderkomen. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Hondenclub De Koninklijke Verdedigingshond is dringend op zoek naar een nieuwe locatie. Brouwerij Vander Ghinste, van wie ze hun kantine op Kapel ter Bede huren, heeft andere plannen voor het gebouw en de omliggende grond. Tegen 1 mei volgend jaar moeten de honden en hun trainers verhuizen.

De Koninklijke Verdedigingshond is al jaren een gegeven in Kortrijk. In 1987 betrokken ze hun huidige ruimte, maar de oprichting van de club dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. “De meest antieke documenten die we gevonden hebben gaan terug tot 1937, maar waarschijnlijk is de club al ouder dan dat”, vertelt voorzitter Johan Vanbiervliet. Hondenbaasjes kunnen bij De Verdedigingshond terecht voor gehoorzaamheidstraining, maar ook voor ringsport. Bij die sport wordt getraind op verdediging van het baasje en bepaalde voorwerpen. Het geheel is gebaseerd op doorgedreven gehoorzaamheid en wordt niet zo vaak meer beoefend in onze streken. Net daarom is een ruim veld voor de Kortrijkse club noodzakelijk.

“We zoeken een terrein dat zeker 50 bij 40 meter groot is, liefst met een kantine of café vlakbij. Daar halen wij immers het grootste deel van onze inkomsten uit”, verduidelijkt Johan. “Met het lidgeld komen we er niet en al onze medewerkers zijn vrijwillig aan de slag. Ons budget is een kleine 400 euro per maand. Wie suggesties heeft, mag mij zeker contacteren. Stoppen is voor ons absoluut geen optie. In het ergste geval bergen we in mei ons materiaal ergens op en zetten we de zoektocht voort”, besluit hij.

De club heeft nood aan groot terrein, liefst met een kantine dichtbij.
De club heeft nood aan groot terrein, liefst met een kantine dichtbij.© KDS

Schepen zoekt mee

Ondertussen is ook schepen van Sport Arne Vandendriessche begonnen met zoeken naar een geschikt terrein en lokaal voor de club. “Evident zal dat niet worden”, weet hij. “Maar we doen ons best. We deden zelfs al een eerste suggestie, maar het valt af te wachten of die betaalbaar zal blijken.” Wat er met de grond waar de club nu traint zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Mensen die Johan willen contacteren kunnen dat doen via de website van de club, www.d-v-h-k.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier