Kortrijkse gitaarwinkel sluit na 47 jaar de deuren

Frank Desramaults en Ingrid van Wyngene laten hun klassieke gitaren over aan Peter Vanhoe. © foto JVGK
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Op 1 april sluit gitaarspeciaalzaak Antares na 47 jaar de deuren. Toch gebeurt dat met een positieve noot want Frank Desramaults en Ingrid van Wyngene laten hun voorraad klassieke gitaren over aan Peter Vanhoe van Focus Muziekatelier. “Peter werkt in dezelfde geest als wij dat hebben gedaan, dat is erg fijn om te weten”, zeggen ze.

Frank Desramaults kreeg voor het eerst een gitaar in handen tijdens zondagse gitaarlessen in het Sint-Amandscollege in Kortrijk. “Mijn vader had van muziekwinkel Verschelde een gitaar gekregen en zo is alles begonnen.” Enige tijd later sloot Frank zich aan bij de gitaarlessen van Armand Coeck in Harelbeke.

“Je moet weten dat in die tijd gitaar nog niet zo’n populair instrument was”, legt Frank Desramaults uit. “Tot de jaren 70 was de gitaar niet erkend als volwaardig klassiek instrument en waren er geen lessen in de academies en conservatoria. Armand Coeck was een van de eerste gitaarleerkrachten. Dankzij de folkmuziek en artiesten als Bob Dylan, Donovan en Miek en Roel wilden meer mensen gitaar leren spelen.”

Armand Coeck

Wegens gebrek aan een gespecialiseerde gitaarwinkel in Zuid-West-Vlaanderen, stichtte Armand Coeck in 1972 Antares in de Zwevegemsestraat. “Armand zocht een medewerker en ik ging parttime bij hem in dienst”, herinnert Frank zich. “Ik volgde ondertussen Hoger Muziekonderwijs in Gent, Armand gaf ook nog les en samen runden we de winkel.”

In 1977 namen Frank Desramaults en zijn vrouw Ingrid van Wyngene Antares over van Armand Coeck. Later verhuisde de winkel naar de Filip van de Elzaslaan. Naast de gitaarwinkel besloot het koppel een groothandel te starten en werden ze importeur van voornamelijk Spaanse gitaren en later ook gitaren uit Tsjechië, Roemenië, Japan en China.

“Voorheen werden gitaren vooral uit Azië geïmporteerd, maar de Spaanse gitaren kwamen toen op als zeer geschikte startersgitaren. Zo konden we onze groothandel uitbouwen en dat hebben we dertig jaar gedaan.” Ingrid runde de winkel, Frank gaf ook jarenlang les aan het conservatorium van Kortrijk.

Overname stock

Al een tijd was het koppel op zoek naar een kleinhandel die hun gitaren kon overnemen. “We zijn heel blij dat het Peter Vanhoe is geworden”, vertelt Ingrid . “Voor ons geeft het een goed gevoel dat het verhaal van Antares op een mooie manier wordt voortgezet. Ook al stoppen we met de winkel, we willen toch vooruitkijken. Peter is iemand die onze visie deelt, hij heeft een hart voor gitaren.”

De broers Peter en Wim Vanhoe hebben sinds kort hun atelier in de Hoverniersstraat. Peter is hersteller en stemmer van piano’s en gitaarbouwer, Wim sleutelt aan accordeons, violen en cello’s. “De gitaren van Antares verdienen bij ons een mooie plaats”, vindt Peter. “Het is fijn om te weten dat Frank en Ingrid er met hart en ziel voor hebben gewerkt. Mijn eerste gitaar heb ik trouwens bij hen gekocht. Ze zijn bij ons altijd meer dan welkom.”

klik maken

“Akoestische instrumenten als piano’s, cello’s en gitaren koop je nog altijd best in de winkel. Je moet ze kunnen voelen en er een klik mee maken”, zegt Peter. “Daarom is het voor ons ook zo fijn te weten dat Peter iemand is met vakkennis. Hij bouwde zelf zijn eigen gitaar”, verklapt Frank nog. “Het is een hele, klus maar het is de beste manier om te weten te komen hoe een instrument precies werkt”, lacht Peter.

Nog tot eind maart houdt Antares een stockverkoop in de Filip van de Elzaslaan, daarna verhuist de rest van de gitaren naar het Focus Muziekatelier in de Hoveniersstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier