Kortrijkse druktebarometer al 12.000 keer bekeken: “Situatie in ‘t Straatje niet altijd veilig”

In 't Straatje heerst vaak grote drukte. © AN
Annelies Nollet

Sinds de lancering van de druktebarometer in Kortrijk vorige week woensdag, werd de pagina al 12.093 keren bezocht. De tool die de drukte weergeeft op de drukste plaatsen in de stad is daarmee al goed ingeburgerd. Toch doen Stad Kortrijk en de politie nog een extra oproep om zeker de barometer te checken voor je afzakt naar het stadscentrum.

De druktebarometer werd vorige woensdag gelanceerd naar aanleiding van #KortrijkKorting en het mooie weer dat werd voorspeld. Dankzij deze tool kon iedereen die dat wenste, inschatten wanneer het geschikte moment was om een terrasje te doen in de binnenstad of te shoppen in het winkelwandelgebied. We blijven verder sleutelen aan de druktebarometer om die te optimaliseren“, klinkt het bij de stad.

Camerabeelden inzetten

Zo zal Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot middernacht een mathematisch model volgen om een bepaalde locatie al dan niet als ‘druk’ te bestempelen. Ze baseren zich hiervoor op de onlangs gelanceerde normen van de federale regering.

Voor bewegend publiek (winkelwandelgebied) hanteren ze de norm van 1 persoon per 10m². Voor de 3 andere gebieden is dit 1 persoon per 4 m², voor zover er niet in de bubbel van 15 wordt gezeten. Zodra op de camerabeelden een te grote drukte merkbaar is, kan politie de barometers meteen aanpassen. Opvallende wijzigingen in de barometers worden ook via de facebookpagina van de stad gecommuniceerd.

Verscherpt toezicht in ‘t Straatje

De druktebarometer heeft duidelijk gemaakt dat vooral in de Burg. Reynaertstraat de situatie niet altijd even veilig is. De politie zal daarom verscherpt toezien op deze zone en ingrijpen wanneer nodig.

Ze zetten in eerste instantie in op extra toezicht door politiepatrouilles. Indien de situatie dreigt uit de hand te lopen, zal een coördinator van de politie ter plaatse komen om ervoor te zorgen dat de juiste maatregelen genomen worden. Deze maatregelen zijn vooral gericht op de social distancing afdwingen en het verkeer. Zoals steeds zal PZ Vlas in nauw contact staan met de horeca-uitbaters van ‘t Straatje.

Arne Vandendriessche, schepen van Economie (Team Burgemeester): “Ik ben tevreden over de druktebarometer. De tool bewijst absoluut zijn waarde. Meer dan 12.000 paginaweergaves is daar hét bewijs van. Meer dan een derde van de weergaves is via een normale zoekactie in de browser, dit toont aan dat op korte tijd de barometer goed ingeburgerd is geraakt.”

“Verder zien we dat de meeste weergaves op weekdagen naar de avond toe zijn wanneer men een terrasje wil doen, terwijl in het weekend dit eerder in de namiddag is. Met de vernieuwde werkwijze zal het systeem nog betrouwbaarder zijn. Ik roep het grote publiek dan ook nog eens op blijven gebruik te maken van de druktebarometer. Zo kunnen mensen rekening houden met hun gezondheid en die van elkaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.