Kortrijkse Deelfabriek wordt nog groter: Babytheek, Sportrijk en Legotheek vinden er onderdak

Schepen Philippe De Coene opende woensdag de drie nieuwe initiatieven in de Deelfabriek. © LOO
Olaf Verhaeghe

Drie jaar na de opening blijkt de Deelfabriek in Kortrijk een succes. Woensdag kondigde schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A) met trots aan dat er drie nieuwe initiatieven bijkomen: de Babytheek, Sportrijk en een heuse Legotheek.

Vandaag zit de Deelfabriek nog in de Damastweverstraat op De Venning, maar die ruimte lijkt te klein te worden. Zeker nu drie nieuwe initiatieven er onderdak krijgen. “Het project dat armoedebestrijding, deeleconomie en zelfredzaamheid verbindt met enkele frisse burgerinitiatieven kan jaarlijks al rekenen op ruim 5.000 bezoekers onder wie 1.400 mensen met een abonnement”, duidt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A). “En dat aantal blijft groeien. We zijn dan ook blij om met de Babytheek, Sportrijk en de bijzondere Legotheek een verdere uitbreiding in ons aanbod te kunnen voorstellen. Zo telt de Deelfabriek momenteel twaalf volwaardige initiatieven gerund door maar liefst 35 vrijwilligers en twee vaste medewerkers.”

De schepen kijkt al reikhalzend naar de nieuwe Deelfabriek in de oude brandweerkazerne aan de Rijkswachtstraat. Die moet in juni 2022 openen en verviervoudigd de huidige beschikbare oppervlakte. Het project mikt vanaf dan op 10.000 bezoekers en 3.000 abonnementshouders.

Drie nieuwkomers

De gloednieuwe Babytheek is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts voor een korte tijd nodig hebt. Denk maar aan een autostoel, een kinderwagen, een Maxi-Cosi of een reisbedje. Bovendien kan je er ook kleinere spullen, babyflesjes, slabbetjes en speelgoed ruilen. Ontlenen kan voor zes maanden of een jaar, via een lidmaatschap van 20 euro per jaar. Wie lid wordt, krijgt tien ruilbonnen en op alle initiatieven is een welzijnstarief van de UiTPAS van toepassing. Daarmee krijgen mensen die het financieel moeilijk hebben tot 80 procent korting.

Sportrijk is een ruil- en deelwinkel voor sportmateriaal en sportkledij en is ontstaan uit de samenwerking tussen stad Kortrijk en Decathlon. De essentie ervan is sportkledij inruilen en hergebruiken, een voorbeeld van hoe duurzaam omgaan met kledij. Een eenvoudig lidmaatschap van 10 euro per jaar – goed voor tien ruilpunten – volstaat. Wie zelf ook sportkledij inruilt, krijgt extra ruilpunten. Daarnaast kan je ook fitnessmateriaal ontlenen voor een periode van maximum 6 maanden. De sportkledij die op vandaag in de ruilwinkel hangt werd voornamelijk geschonken door Decathlon Kortrijk. Daarnaast komt ook kledij binnen via Kortrijkse Sportclubs en sportcentra.

De derde nieuwkomer is de Legotheek. Lego is heel populair speelgoed, maar de sets zijn niet goedkoop. De Legotheek past daar een mouw aan: in de Deelfabriek kunnen kinderen, al dan niet samen met een ouder, spelen met Lego. Wie lid wordt van de Legotheek kan ook sets uitlenen om er thuis mee te spelen. In de Legotheek zelf Legosets bouwen, is gratis. Reserveren is wel nodig. Een abonnement om sets te kunnen ontlenen, kost minimaal 25 euro en maximaal 75 euro per jaar, naargelang het type sets die uitgeleend worden. Het abonnementsgeld wordt geherinvesteerd in de werking van vzw Toverblokjes, de initiatiefnemer van de Legotheek.

Bestaande initiatieven

Boekdelen, waar iedereen kan gratis een boek nemen uit de boekenkast. Wegens het grote succes wordt het boekdelen uitgebreid en aan een nieuw Digipunt gekoppeld. In de Ontmoetingsruimte komen buurtbewoners enkele namiddagen per week langs voor een babbel en een drankje. Er worden ook vanuit de buurtwerking of door de bezoekers zelf gratis activiteiten georganiseerd. Swop&Go is de ruilwinkel voor kinderkledij van 0 tot 14 jaar. Je brengt kleding binnen en kiest andere kleding uit in de winkel. Instrumentheek is de bibliotheek van werktuigen. Een lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen 4 euro per jaar. Wie een bruikbaar werktuig schenkt, krijgt een gratis lidmaatschap voor een jaar. Tvelootje, een samenwerking tussen Stad Kortrijk en vrijwilligers, is de uitleendienst voor loop- en kinderfietsen en wil ervoor zorgen dat elk kind kan fietsen. De Fietskeuken laat mensen elke eerste dinsdag van de maand fietsen herstellen onder begeleiding, en er is altijd een fietsherstelzuil (met materiaal) ter beschikking.

SWITCH, het breed onthaal dat gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar ondersteunt met vragen over school, financiën, vrije tijd, … Daarnaast is er Kinderpraat, een ontmoetingsmoment voor gezinnen met kinderen van 0 tot 3 jaar. Driemaandelijks is er ook een Speelfabriek, een gratis spelnamiddag voor gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar. Bij de Pamperbank kunnen mensen met kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen met een verwijsbrief tweewekelijks een pakket van 25 luiers ophalen voor 1 euro. Wie zwanger is, kan vanaf 6 maanden zwangerschap een babypakket aanvragen. En Rap op Stap tot slotbiedt vakanties en uitstappen aan mensen met een beperkt budget aan. Een medewerker helpt bij het zoeken en boeken van een vakantie, daguitstap of andere activiteit met korting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier