Kortrijkse containerparken overspoeld door bezoekers: “Zijn de mensen gek geworden?”

Op een bepaald moment stonden in de Maandagweg meer dan 30 wagens aan te schuiven. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze voormiddag was het aanschuiven geblazen aan de Kortrijkse containerparken. Op sommige plaatsen stond je tot anderhalf uur in de rij. Opvallend: er waren heel wat ouderen onder de bezoekers. Het aanwezige personeel keek vol verbazing toe. “De meeste mensen zijn hier met wat oud papier of een zak PMD, dat is toch niet verantwoord?”, klonk het.

Ondertussen is het gedaan met de stormloop op containerparken. De federale regering besliste zonet dat alle parken tot nader order dicht blijven, ook deze namiddag al. Dikke pech voor de vele bezoekers die deze morgen nog wandelen gestuurd werden. De medewerkers van het recuperatiepark in de Maandagweg sloten de boel al om 11.30 uur af. “We konden niet anders, de wachttijd bedroeg op dat moment voor de laatste wagens in de rij nog een dik half uur”, klinkt het. “Normaal sluiten wij het park om 12.00 uur, want om 14.00 uur worden we op een ander park verwacht.” Het kwam hen in elk geval op vele boze blikken te staan. Tientallen bestuurders werden wandelen gestuurd met de boodschap dat ze deze namiddag terecht konden in Rollegem, de Graaf Karel de Goedelaan of Bissegem. Sommigen konden daar niet om lachen, maar de medewerkers bleven onverbiddelijk. “Het gaat hier over onze gezondheid daar maken we geen compromissen over.”

Vooral oudere mensen

“Normaal was het de bedoeling om maar drie wagens per keer op onze terreinen toe te laten”, vertelt en van de medewerkers. “We zijn met drie, dus dan konden we elk iemand in de gaten houden en begeleiden. Op die manier hoopten we onze gezondheid wat te kunnen beschermen. Maar dat bleek al snel ondoenbaar. Tien minuten na openingstijd stonden mensen aan te schuiven tot in de Beekstraat. Op een bepaald moment moest je zeker anderhalf uur wachten. We hebben dan onze chef opgebeld en samen beslist om tien wagens per keer toe te laten.” Maar ook die maatregel bracht weinig verlichting. Het bleef aanschuiven. Tot grote verbazing van de medewerkers.

Medewerkers proberen zich zo goed mogelijk te beschermen. Maar hoe meer volk er is, hoe moeilijker dat wordt.
Medewerkers proberen zich zo goed mogelijk te beschermen. Maar hoe meer volk er is, hoe moeilijker dat wordt.© AN

“We begrijpen er niks van. Zaterdag was onze drukste dag van het jaar. En dan zien we nog vooral oudere mensen die komen met een prulletje. Een kapotte paraplu, een doos karton, wat oude bokalen,… Allemaal dingen die je toch gewoon in de kelder kan laten liggen tot dit allemaal voorbij is? Hebben mensen het nu nog niet begrepen?”

Voor onbepaalde tijd gesloten

Iedereen blijkt zijn of haar eigen redenen te hebben om niet “in zijn kot” te blijven, zoals zo sterk wordt aangeraden door politici en experten. Zo komt Michel Galle altijd op dinsdag naar het containerpark met zijn karton en kattenbakvulling. “Op dinsdag moet ik niet werken, dus waarom zou ik dan niet komen? Ik heb wel even moeten aanschuiven, maar dat vond ik niet zo erg”, klinkt het vanuit de rij wachtenden aan de container met papier en karton.

Vooral aan de container met papier en karton moest je het nodige geduld oefenen.
Vooral aan de container met papier en karton moest je het nodige geduld oefenen.© AN

Ook Christine Forment (76) en haar man beslisten nog snel even het containerpark aan te doen deze morgen. “Het is zo een mooi weer, dus heb ik voor de eerste keer mijn gras afgedaan”, vertelt ze. “Maar dan moet je natuurlijk meteen naar het containerpark, anders gaat dat stinken. We hebben er meteen van geprofiteerd om nog wat andere brol mee te brengen. Maar voor de rest blijf ik zo veel mogelijk binnen hoor”, verzekert ze ons. “Alleen nog naar de Delhaize en zoveel mogelijk de handen wassen, dat weten we.”

Christine Forment waagde zich nog snel aan een containerparkbezoek.
Christine Forment waagde zich nog snel aan een containerparkbezoek.© AN

Ondertussen staat ook op de website van Stad Kortrijk te lezen dat alle parken voor onbepaalde tijd gesloten zijn. Wie nog wat brol in zijn garage heeft liggen, laat die daar dus best nog even. En wat uw gras betreft? Daar had een van de medewerkers een goede tip voor. “Schaft u anders een geit aan madammeke, die eten dat graag.”

https://www.youtube.com/watch?v=bKfAW396AIA

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.