Dirkjan Decock (54), Martijn Defauw (32), Felix François (33) en Matthias Speybrouck (33) zijn de vier gelijkgestemden die samen aan het boek werkten. "We gaven enkele van onze keukengeheimen prijs - onze confidenties zeg maar. Die term leidde al snel naar onze ConFOODenties", luidt het bij het viertal.
...

Dirkjan Decock (54), Martijn Defauw (32), Felix François (33) en Matthias Speybrouck (33) zijn de vier gelijkgestemden die samen aan het boek werkten. "We gaven enkele van onze keukengeheimen prijs - onze confidenties zeg maar. Die term leidde al snel naar onze ConFOODenties", luidt het bij het viertal. Dirkjan geeft toe dat hij eigenlijk nooit een boek zou schrijven. "Dat is eigenlijk nooit het plan geweest maar het is zo gegroeid en is het relaas van een vriendschap. Het samen koken zorgde voor een dynamiek in de keuken. Er was snel een klik." Het viertal deed er bijna een jaar over om tot het resultaat te komen. "We beleefden plezante momenten met de opbouw, de foto's, de fotografen en het benaderen van de teksten. Kortom: het was leuk om te doen." Felix gaat verder dat ze een bijzonder quartet vormen. "We hebben dezelfde interesses en onze keuken valt onder dezelfde stijl. We zijn met drie van dezelfde generatie en Dirkjan heeft dan de mentaliteit van een 30-jarige", lacht Felix. Ook Matthias en Martijn vinden het fijn dat ze vragen kunnen stellen aan elkaar en allemaal heel open zijn. Het boek is niet de eerste samenwerking tussen Kortrijkse chefs. Café Paté, de vriendschappelijke wedstrijd onder elkaar, is er al enkele jaren en met Kortrijk DuisteRTT keken elf Kortrijkse chefs ook verder dan hun eigen stoof. "We kunnen elkaar verrijken. Met de aandacht die we naar ons toetrekken verruimen we ook ons cliënteel en onze visualiteit." De koks zien elkaar als collega's en doen graag samen iets tofs en voelen dat ze ook iets kunnen beteken voor Kortrijk. Voor Martijn mag er elke maand iets georganiseerd worden. "Als er een collega met het idee komt om samen te gaan vissen en klaar te maken wat we gevangen hebben, zal iedereen hiervoor te vinden zijn", glimlacht hij.Het boek geeft ook enkele geheimen van de chefs prijs. Zo zie je dat Felix' uitlaatklep sport is. "Ik word er rustig van om na het werk een toertje te lopen, of 's morgens de fiets te nemen en een toertje te doen." Matthias geeft dan een jeugdtrauma prijs. Hij heeft het moeilijk met de geur van gekookte wortels. Op de vraag wat hij dan doet met wortels op het menu vertelt hij dat hij ze liefst zo rauw mogelijk aanbiedt. Bij Martijn moet je vooral op zaterdagavond Instagram in de gaten houden. "Na de service komen we dan samen met het personeel en bespreken we wat nodig is op een rustige manier. Daar hoort een 'late night snack' bij, die we om beurt klaarmaken. Het is een soort 'vrij podium' aan het fornuis."Dirkjan geeft prijs dat hij opgroeide in de oorlogskeuken van zijn grootmoeder. "Als een duif geen prijzen vloog, werd ze naar de kookpot verwezen", zegt hij. "De keuken was erg klassiek en strak, alles moest maar niets mocht, maar alles was op een goede manier bereid. Ik heb geleerd om echt mijn ding te doen en vind de eenvoud terug op een andere manier."Schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) leidde het boek ConFOODenties in op de gastronomiebeurs Chef 19 in Kortrijk. "Ik ben als schepen van Economie enorm trots dat er een echte vriendschap heerst tussen de verschillende chefs in onze stad. We willen in de komende jaren het toerisme promoten en vooral uitpakken met de restaurants. Zo zal er vanaf 1 januari 2020 geen terrastaks meer te betalen zijn in Kortrijk." Volgens de schepen is het boek ConFOODenties meer dan een kookboek. "Er staan wel recepten en keukengeheimen in maar het is vooral het relaas van een samenwerking, van chef Dirkjan die drie jonge chefs meeneemt", besluit hij.