Philippe De Coene, schepen van Zorg: "In Kortrijk laat momenteel slechts 61 procent van de vrouwen zich elke drie jaar preventief onderzoeken op baarmoederhalskanker. Door deze campagne moet dit aantal verhogen. Ik wil alvast iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan dit initiatief, 5.000 vrouwen aanspreken op enkele weken tijd is een knap resultaat. Dit zal ongetwijfeld meer vrouwen aansporen om zich tijdig te laten onderzoeken."

Slipjesslingers

De kick-off van de campagne vond op 19 april plaats in K in Kortrijk. Toen spraken leden van de werkgroep Bevolkingsonderzoeken vrouwen tussen 25 jaar en 65 jaar aan over baarmoederhalskanker. Ook de weken daarna deden ze dat op markten, de Midzomerrun, Ladies@themovies... Ook andere acties brachten het thema onder de aandacht zoals het ophangen van slipjesslingers. In totaal werden meer dan 5.000 vrouwen bereikt. Daarnaast werden 150 vrouwen uit kwetsbare groepen uitvoerig geïnformeerd en gesensibiliseerd in een sessie van anderhalf uur.

Het belangrijkste is dat vrouwen vanaf 25 jaar elke drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Dat uitstrijkje is trouwens gratis als je meedoet aan het bevolkingsonderzoek: je betaalt enkel nog het remgeld van de consultatie. Nog een voordeel is dat je een e-mail krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing als die drie jaar verstreken zijn. Een driejaarlijkse controle is overigens voldoende: baarmoederhalskanker is een traag evoluerende kanker en de voorstadia zijn goed behandelbaar en niet dodelijk. Wordt de aandoening pas in een laat stadium ontdekt, dan is de kans op overleven slechts één op de vijf.

Misverstanden

Tijdens de campagne bleek dat er een aantal misverstanden over baarmoederhalskanker bestaan. Over de kostprijs van het uitstrijkje, bijvoorbeeld, maar ook over de vaccinatie ertegen. Die biedt namelijk geen 100 procent bescherming tegen baarmoederhalskanker. Dat geldt slechts voor 70 procent van de vrouwen, 30 procent van de vrouwelijke bevolking kan met andere woorden ook baarmoederhalskanker krijgen als ze gevaccineerd zijn. Ook vrouwen die gevaccineerd zijn, moeten zich zeker op latere leeftijd elke drie jaar laten controleren.

(AN)

Philippe De Coene, schepen van Zorg: "In Kortrijk laat momenteel slechts 61 procent van de vrouwen zich elke drie jaar preventief onderzoeken op baarmoederhalskanker. Door deze campagne moet dit aantal verhogen. Ik wil alvast iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan dit initiatief, 5.000 vrouwen aanspreken op enkele weken tijd is een knap resultaat. Dit zal ongetwijfeld meer vrouwen aansporen om zich tijdig te laten onderzoeken."De kick-off van de campagne vond op 19 april plaats in K in Kortrijk. Toen spraken leden van de werkgroep Bevolkingsonderzoeken vrouwen tussen 25 jaar en 65 jaar aan over baarmoederhalskanker. Ook de weken daarna deden ze dat op markten, de Midzomerrun, Ladies@themovies... Ook andere acties brachten het thema onder de aandacht zoals het ophangen van slipjesslingers. In totaal werden meer dan 5.000 vrouwen bereikt. Daarnaast werden 150 vrouwen uit kwetsbare groepen uitvoerig geïnformeerd en gesensibiliseerd in een sessie van anderhalf uur.Het belangrijkste is dat vrouwen vanaf 25 jaar elke drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Dat uitstrijkje is trouwens gratis als je meedoet aan het bevolkingsonderzoek: je betaalt enkel nog het remgeld van de consultatie. Nog een voordeel is dat je een e-mail krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing als die drie jaar verstreken zijn. Een driejaarlijkse controle is overigens voldoende: baarmoederhalskanker is een traag evoluerende kanker en de voorstadia zijn goed behandelbaar en niet dodelijk. Wordt de aandoening pas in een laat stadium ontdekt, dan is de kans op overleven slechts één op de vijf.Tijdens de campagne bleek dat er een aantal misverstanden over baarmoederhalskanker bestaan. Over de kostprijs van het uitstrijkje, bijvoorbeeld, maar ook over de vaccinatie ertegen. Die biedt namelijk geen 100 procent bescherming tegen baarmoederhalskanker. Dat geldt slechts voor 70 procent van de vrouwen, 30 procent van de vrouwelijke bevolking kan met andere woorden ook baarmoederhalskanker krijgen als ze gevaccineerd zijn. Ook vrouwen die gevaccineerd zijn, moeten zich zeker op latere leeftijd elke drie jaar laten controleren.(AN)