Kortrijkse cafés vrezen voor de toekomst: “Nog even alles geven, dan proberen te overleven”

Sommige uitbaters vrezen het ergste. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het zijn harde tijden voor de Kortrijkse caféuitbaters. Vanaf 23.59 uur vrijdagnacht moeten ze allemaal onherroepelijk dicht. Velen onder hen proberen met een laatste actie vanavond nog wat klanten te lokken. Maar dat het voor sommigen een financieel bloedbad wordt staat na al vast. Ze hopen dat de compensaties van de Vlaamse overheid en Stad Kortrijk snel uitbetaald worden.

Het coronavirus houdt ook de Kortrijkse cafés in zijn greep. Ten laatste om 23.59 uur vannacht sluiten ze allemaal de deuren tot en met drie april. “Een drama voor beginnende uitbaters”, klinkt het bij Café Korba op het Halenplein. Uitbater Korba Przybyszewski besliste donderdagavond nog om non stop open te blijven tot hij écht dicht moet. En dat lieten zijn klanten zich geen twee keer zeggen. Kort na de middag was het al drummen aan de bar.

Iedereen zal gevolgen voelen

“Er hebben zich hier deze nacht heel wat collega’s verzameld”, vertelt hij. “Om te bekomen, want niemand kon het nieuws van de sluiting echt bevatten. Wij zullen die drie weken wel kunnen overbruggen. De winter is steeds een kalme periode, ik weet dat ik dat moet compenseren in de zomer. Maar voor sommige anderen, zeker zij die nog maar net begonnen zijn, is dit een drama. Sowieso zal iedereen hier de gevolgen van moeten dragen, ook de klanten. Want het leidt geen twijfel dat wij onze prijzen zullen moeten optrekken eens we weer open mogen. Hopelijk kunnen we dan op begrip rekenen.” Café Korba blijft nog open tot een minuut voor middernacht.

Bij café Korba gaan ze nog heel even door.
Bij café Korba gaan ze nog heel even door.© AN

Weinig begrip achter de toog van kattencafé Kuro Neko in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “Mijn eerste reactie was echt woede”, vertelt zaakvoerder Birgit Verbeke. “Ondertussen is dat weggebed en is er ongeloof en onzekerheid. Ik weet echt niet of mijn zaak die periode kan overbruggen. We bestaan pas twee jaar, dus erg veel reserves zijn er niet. Bovendien blijf ik met hoge kosten zitten, zelfs als ik niet open doe. De katjes moeten immers blijven eten. En ook werken met een afhaalsysteem is voor mij geen optie. Ik kan de mensen moeilijk een katje mee geven.” Birgit rekent op de compensatie van de overheid, maar vraagt zich wel af wanneer die er zal komen. Dat blijft tot nu toe onduidelijk. “Hopelijk worden er geen katjes ziek”, klinkt het. “Want ook voor de dieren wordt dit een zware opdracht. Ze zijn het niet gewend om zo lang alleen te zijn. Dat zal dus sowieso problemen geven.” Op dit moment overweegt Birgit een crowdfundig om niet in schulden te geraken.

Birgit hoopt vooral dat haar katjes het goed zullen stellen.
Birgit hoopt vooral dat haar katjes het goed zullen stellen.© AN

Laatste plaat?

Ook bij Tamara Tanghe van barcyclette vlakbij het Begijnhofpark, geen blije gezichten achter de toog. Er wordt wat gegrapt, over welke plaat de laatste moet zijn (hoogstwaarschijnlijk Johnny Cash met We’ll Meet Again) maar de sfeer is er bedrukt. “Ik werd deze morgen wakker in een andere wereld en dacht, fuck, wat nu? Ik ben van plan om cadeaubonnen aan huis te brengen met mijn fiets”, vertelt Tamara. “Ik overweeg ook of leveren aan huis een optie is. Want als ik drie weken niks moet doen, dan wordt ik gek. Maar ik weet nog niet of dat zo maar kan naar voedselveiligheid toe. Ik moet er nog even over denken.

Tamara en Cassy proberen er het beste van te maken.
Tamara en Cassy proberen er het beste van te maken.© AN

Cassy, zaakvoerder van Cassimir in de Oude-Vestingsstraat, was deze middag nog te vinden bij Tamara aan de toog. “Zo lang de Sinksefeesten er nog zijn, komt het wel goed“, sust hij. “Die drie weken ga ik nuttig gebruiken om mijn zaak te verbouwen. “Klopt” vult Tamara nog aan. “De Sinksenfeesten moeten doorgaan. Die maken mijn hele jaar goed. En als het niet kan in juni, dan doen we het gewoon in juli of augustus. Wij Kortrijkzanen kunnen dat.” Beide cafés blijven open tot 23.59 uur.

Ook de studenten vliegen er vanavond nog een laatste keer in.
Ook de studenten vliegen er vanavond nog een laatste keer in.© AN

Vele anderen volgen dat voorbeeld. Studentencafé ‘t Kanon op Walle bijvoorbeeld en de Klokke in de Oudenaardsesteenweg. En ook in het bekende Straatje aan het Kortrijkse station is het nog even alles geven.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier