Kortrijkse beroepsbrandweermannen doneren 300 mondmaskers aan zorgverleners

Redactie KW

De beroepsbrandweerlieden van Kortrijk doneerden gisteren zo’n driehonderdtal mondmaskers aan woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Condédreef in Kortrijk. De mondmaskers kregen ze cadeau van hun werkgever, hulpverleningszone Fluvia, voor thuisgebruik.

Het was voor vele vrijwillige- en beroepsbrandweermannen in Zuid-West-Vlaanderen een verrassing toen ze enkele weken geleden hun brievenbus openden. Hulpverleningszone Fluvia had hen een geschenkpakket gestuurd met daarin zo’n twintig chirurgische mondmaskers. ‘Een vroeg nieuwjaarscadeau’, stond er op de begeleidende brief te lezen.

Hoewel het brandweerpersoneel de geste van zijn dienst erg waardeerde, vond een groot deel van de beroepsbrandweermannen dat andere zorgverleners in Kortrijk de maskers beter kunnen gebruiken. “Voor onze interventies krijgen we van de zone al het beschermend materiaal dat we nodig hebben”, vertelt een beroepsbrandweerman anoniem, om niet als held beschouwd te worden.

Hulpverleningszone Fluvia telt 60 beroepsbrandweermannen en 800 vrijwilligers. De beroepspompiers doneerden samen zo’n driehonderd maskers aan wzc Sint-Jozef. “De andere maskers hebben de collega’s geschonken aan vrienden en familie, die ze kenden in de zorg. Want niet iedereen heeft er even vlot toegang tot het nodige beschermende materiaal.” Maar ook andere korpsen in de hulpverleningszone doneerden hun maskers. “Zo heeft de post Harelbeke 350 exemplaren verspreid onder de thuisverpleegkundigen”, klinkt het.

Volgens OCMW-voorzitter Philippe De Coene (sp.a) beschikken de Kortrijkse woonzorgcentra momenteel over voldoende beschermingsmateriaal. “Maar giften zijn zeker welkom”, vertelt hij. Wekelijkse komen er naast beschermend materieel ook andere aanmoedigingen zoals paaseitjes, oliebollen, taarten en kaarten aan voor de bewoners en het personeel. “Dat betekent heel veel, ook psychologisch”, vertelt hij. (Bert De Vriese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier