Studies tonen duidelijk aan dat gespecialiseerde zorg, hoog technische complexe ingrepen in het bijzonder, enkel op een kwaliteitsvolle wijze kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis waar voldoende expertise aanwezig is. Vanuit de overheid wordt dan ook gesteld dat die ingewikkelde ingrepen met betrekking tot pancreassen slechts in een beperkt aantal centra te concentreren. In België gaat het om 15 referentiecentra.

Pancreaschirurgen dokter Mathieu D'Hondt en dokter Franky Vansteenkiste zijn opgetogen met deze erkenning. "Samen met collega Franky Vansteenkiste ligt mijn focus op complexe lever- en pancreasingrepen", legt dokter D'Hondt uit. "We houden al jaren uitgebreid de data van al deze operaties bij. Per geopereerde patiënt worden 130 parameters geregistreerd in een database. In combinatie met de opgebouwde ervaring worden onze ingrepen steeds beter uitgevoerd. Dit resulteert onder meer in minder bloedverlies tijdens de operatie. Ook het aantal complicaties en de ernst daarvan nemen elk jaar verder af."

Kennis delen

Sinds 2012 worden zeven op de tien van de pancreasingrepen via kijkoperatie verricht. "Ook de complexe pancreaskopresectie of Whippleprocedure voeren we meer en meer via kijkoperatie uit. Deze techniek wordt slechts in enkele Europese centra via kijkoperatie verricht. Door deze minimale ingrepen herstelt de patiënt veel sneller en moet hij minder lang in het ziekenhuis verblijven. Uit een vergelijkende analyse met onze open procedures zien we dat bij de kijkoperatie ook meer klieren worden verwijderd," aldus dr. D'Hondt.

"Onze kennis en ervaring stellen we graag ter beschikking van de anderen. Voor de niet-chirurgische behandeling van pancreassen werken we nauw samen met de andere ziekenhuizen van het E17 ziekenhuisnetwerk. Elke dag werken aan de beste zorg, daar gaan we voor," besluit een enthousiaste dokter Mathieu D'Hondt.

Studies tonen duidelijk aan dat gespecialiseerde zorg, hoog technische complexe ingrepen in het bijzonder, enkel op een kwaliteitsvolle wijze kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis waar voldoende expertise aanwezig is. Vanuit de overheid wordt dan ook gesteld dat die ingewikkelde ingrepen met betrekking tot pancreassen slechts in een beperkt aantal centra te concentreren. In België gaat het om 15 referentiecentra. Pancreaschirurgen dokter Mathieu D'Hondt en dokter Franky Vansteenkiste zijn opgetogen met deze erkenning. "Samen met collega Franky Vansteenkiste ligt mijn focus op complexe lever- en pancreasingrepen", legt dokter D'Hondt uit. "We houden al jaren uitgebreid de data van al deze operaties bij. Per geopereerde patiënt worden 130 parameters geregistreerd in een database. In combinatie met de opgebouwde ervaring worden onze ingrepen steeds beter uitgevoerd. Dit resulteert onder meer in minder bloedverlies tijdens de operatie. Ook het aantal complicaties en de ernst daarvan nemen elk jaar verder af."Sinds 2012 worden zeven op de tien van de pancreasingrepen via kijkoperatie verricht. "Ook de complexe pancreaskopresectie of Whippleprocedure voeren we meer en meer via kijkoperatie uit. Deze techniek wordt slechts in enkele Europese centra via kijkoperatie verricht. Door deze minimale ingrepen herstelt de patiënt veel sneller en moet hij minder lang in het ziekenhuis verblijven. Uit een vergelijkende analyse met onze open procedures zien we dat bij de kijkoperatie ook meer klieren worden verwijderd," aldus dr. D'Hondt."Onze kennis en ervaring stellen we graag ter beschikking van de anderen. Voor de niet-chirurgische behandeling van pancreassen werken we nauw samen met de andere ziekenhuizen van het E17 ziekenhuisnetwerk. Elke dag werken aan de beste zorg, daar gaan we voor," besluit een enthousiaste dokter Mathieu D'Hondt.