Mensen aantrekken die anders nooit op restaurant gaan en op hetzelfde moment zorgen voor een degelijke basisopleiding voor keuken- en zaalpersoneel. Dat is de dubbele doelstelling van Vork, het volksrestaurant dat zijn stek vond op de totaal vernieuwde site van voormalig Tapijtenwinkel Gheysens aan de Doorniksestraat. Het gebouw is klaar en oogt imposant, het restaurant opent op vrijdag 13 april officieel de deuren.
...

Mensen aantrekken die anders nooit op restaurant gaan en op hetzelfde moment zorgen voor een degelijke basisopleiding voor keuken- en zaalpersoneel. Dat is de dubbele doelstelling van Vork, het volksrestaurant dat zijn stek vond op de totaal vernieuwde site van voormalig Tapijtenwinkel Gheysens aan de Doorniksestraat. Het gebouw is klaar en oogt imposant, het restaurant opent op vrijdag 13 april officieel de deuren.In voorbereiding op de opening werd de afgelopen weken alvast proefgedraaid met in totaal 400 zogenaamde proefbezoekers. "Daarbij werd de capaciteit langzaamaan opgevoerd. We begonnen de testweken met enkele middagshifts van dertig couverts. Daarna waren er drie middagen en twee avonden met zestig bezoekers en twee middagen met iets meer dan tachtig bezoekers. Dat is meteen de maximumcapaciteit van het restaurant", vertelt chef-kok Joost Vandenhove."De 'proefkonijnen' werden aangezocht via het lokaal netwerk 'Surplus', waarbij tal van sociale organisaties zijn aangesloten. Van de vierhonderd bezoekers betaalde 70 procent het proeftarief van 7 euro, een kwart betaalde het sociaal tarief van 2 euro", vult OCMW-voorzitter Philippe De Coene aan. "Het koken en de bediening werd verzorgd door twaalf cursisten in de keuken en acht zaalmedewerkers. De twaalf cursisten in de keuken volgen een door de VDAB erkende beroepsopleiding tot keukenmedewerker." "Zij werken tien weken bij Vork en volgen daarna vier weken stage in een externe horecazaak. De acht mensen in de zaal volgen een programma van zes maanden, waarin ze algemene en klantgerichte competenties aanleren. In deze zes maanden krijgen de cursisten ook een gecertificeerde opleiding tot hulpkelner", geeft Joost mee.Uit het proefdraaien bleek dat de twintig cursisten klaar zijn voor het echte werk. "Naast een volksrestaurant, wordt Vork een professioneel opleidingscentrum waar jaarlijks 52 keukenmedewerkers en 24 zaalmedewerkers opgeleid zullen worden. Dit is meer dan een verdubbeling van het aantal cursisten vandaag. We hopen dat ze doorstromen naar de reguliere horeca", aldus Philippe De Coene nog."Een volksrestaurant betekent voor mij dat we luisteren naar het volk" Joost Vandenhove, chef-kok van VorkVolgens de OCMW-voorzitter was er ook vanuit de Kortrijkse horeca al interesse, omdat zaakvoerders vaak op zoek zijn naar nieuw of extra personeel. "De horecasector heeft nood aan geschoolde en gemotiveerde arbeidskrachten", vertelt hij. "Het is geenszins onze bedoeling te concurreren met de Kortrijks horeca. Onze prijs is marktconform. We vragen 13+1 euro. Dat is de gemiddelde prijs van een dagschotel waar wij 1 euro extra vragen voor de opleiding. Verder is er een kansentarief van 2 euro voor kansarmen en een sociaal tarief van 7 euro voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming."Het volledige project kost 2,2 miljoen euro, waarvan 725.000 euro Vlaamse subsidies. Die kwam er na een projectoproep voor 'investeringen in sociale infrastructuur' van de Vlaamse minister voor Stedenbeleid en Armoedebestrijding Liesbeth Homans.De keuken van Vork wordt een klassieke keuken met verse producten en aandacht voor het gebruik van voedseloverschotten. Chef Joost Vandenhove, is geen onbekende in Kortrijk. Hij werkte eerder in de Marquette, was chef van de Pinot Gris in Wevelgem en was acht jaar aan de slag als chef bij het Parkhotel. "Elke weekdag leg ik een ander accent. Maandag is marktdag en worden oude klassiekers geserveerd. Dinsdag wordt steakdag, woensdag familiedag, donderdag wereldkeuken en vrijdag - zoals het hoort - visdag. We serveren ook een unieke, vegetarische Vork-burger en een speciale broodpudding die gemaakt is van gerecupereerde broodoverschotten", verklapt Joost. Joost doet dit samen met een hecht team: in de keuken krijgt hij versterking van Maarten en Charlotte. In de zaal staan Mieke, Julie en Adelien paraat om de cursisten die er een opleiding krijgen te begeleiden. Luisteren naar de mening van anderen is voor de chef erg belangrijk. "Onze cursisten zijn vaak mensen met een migratie-achtergrond. Ik wil graag samen dingen doen rond hun keuken. Ook klanten mogen hun mening geven. Een volksrestaurant betekent voor mij dat we effectief ook luisteren naar het volk dat over de vloer komt."