Kortrijks Vocaal Ensemble schenkt 5.000 euro aan CAW Stimulans

Op de foto zien we v.l.n.r.: Chris Duprel, Isabelle Baetens, Carine Verhaeghe, Lucas Van Uytven, Philippina Vandenberghe, Lieve Wannyn, Pascal Heytens, Valerie Depraetere en Wim Verdonck. © JVGK
Redactie KW

Het Kortrijks Vocaal Ensemble schonk de opbrengst van het laatste concert aan CAW Stimulans. “We willen daarmee een laagdrempelig inloophuis opstarten voor jongeren van 12 tot 25 jaar”, legt directeur Pascal Heytens uit.

Na succesvolle uitvoeringen van Bachs H-Moll Messe en zijn Magnificat besliste het bestuur van het Kortrijks Vocaal Ensemble om naar aanleiding van het 20-jarig bestaan in 2018 opnieuw uit te pakken met hét monument uit de muziekgeschiedenis – de Mattheuspassie van J. S. Bach – en de opbrengsten van het concert te schenken aan een regionaal goed doel: CAW Stimulans. “Via sponsoring en de ticketverkoop probeerden we de nodige fondsen te verzamelen om de professionele muzikanten te kunnen betalen: 34 instrumentalisten, 6 professionele solisten, het volledige orkest, het Kinderlandkoor Kortrijk en het gastkoor Brussels Chamber Choir”, zegt dirigent Wim Verdonck van het Ensemble.

“Het was een risicovolle onderneming om alles financieel rond te krijgen. Het was een sprong in het duister, maar het is ons gelukt. Mede dankzij de onmisbare hulp van sympathisanten en de directie van het CAW om sponsors te zoeken, geraakten we uit de onkosten en konden we zelfs nog eens 1.000 euro bovenop de winst doen vanuit onze koorkas.” Het Kortrijks Vocaal Ensemble is dan ook bijzonder trots om 5.000 euro te kunnen schenken aan CAW Stimulans Kortrijk.

Antennepunten

“In Kortrijk wil het CAW een centraal laagdrempelig inloophuis opstarten waar jongeren van 12 tot 25 jaar terechtkunnen voor ontmoeting, vrije tijd, informatie, verheldering bij al hun welzijnsvragen en therapie. Er wordt ook gezorgd voor antennepunten waar jongeren terechtkunnen voor ontmoeting en een luisterend oor”, duidt algemeen directeur Pascal Heytens.

Concreet zal dit inloophuis gesitueerd worden in de gebouwen van Jeugdwerk Ajko in de Veldstraat. Voor de begeleiding bij persoonlijke problemen zullen JAC-medewerkers klaarstaan. Voor het therapeutisch aanbod zullen CGG Mandel-Leie, WINGG, het Oranjehuis en TEJO instaan. “De bovenverdieping staat nu nog leeg en zou ingericht worden als ruimte voor medewerkers uit het JAC en voor het therapeutisch aanbod. Daarnaast zal er ook sterk ingezet worden op bekendmaking van dit nieuwe samenwerkingsverband”, zegt Valerie Depraetere als verantwoordelijke voor de ambulante afdeling CAW.

“Het concert was een mooi project. We zijn opgetogen met de schenking. In de toekomst willen we zeker opnieuw iets samen doen“, besluit Pascal Heytens. Op 10 november eindigt het feestjaar met een ‘verjaardagsconcert’ waarbij verleden en toekomst gecombineerd worden. “De cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ of Actus Tragicus van J. S. Bach willen we combineren met een creatie die toekomstgericht klinkt, een hedendaags werk, gebaseerd op die cantate. De componist van dit werk is de Kortrijkzaan Diederik Glorieux”, aldus Wim.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier