Kortrijks Rozenfeest blikt tevreden terug op geslaagde editie

© TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Eind juni staat de roos traditiegetrouw centraal in Kortrijk. Bij het kasteel ‘t Hooghe in Kortrijk vond afgelopen vrijdag opnieuw de keuring plaats voor de 58ste ereprijs van Gouden Roos. Maar liefst 41 juryleden bewogen zich tussen 99 nieuwe rozenvariëteiten. Op zondag werd de bloemenpracht getoond aan het tweejaarlijkse Rozenfeest. Jong en oud konden er op een actieve manier kennis maken met de geuren en smaken van de roos.

Het was dan ook een komen en gaan van bezoekers doorheen de dag op het Rozenfeest. “We houden het niet exact bij omdat mensen vanuit alle kanten het terrein kunnen betreden maar we mogen toch wel rekenen op zo’n 2.000 bezoekers”, klinkt het bij de organisatie. Die duizenden liefhebbers krijgen bovendien de mogelijkheid om tot en met 30 september de publieksprijs ‘Stad Kortrijk’ te kiezen. De Rozentuin is trouwens dagelijks open voor het publiek en volledig gratis. Er zijn maar liefst 200 verschillende variëteiten te bespeuren en de demonstratietuin werd onderverdeeld in verschillende categorieën.

Ook de familie van Hilde was van de partij vandaag. “Ik ben hier vandaag met mijn kleindochter en schoonzus op bezoek. Het is de eerste keer dat we komen omdat we het hoorden via de radio. Het is voor ons vooral een ontdekking van de vele rozen en mogelijkheden.” Ook de kleindochter Delphine was razend enthousiast “Er zijn hier heel veel mooie bloemen maar ik weet niet of ik er ooit zelf zou aan beginnen. Het lijkt me niet gemakkelijk om alles zo goed bij te houden en met dit warme weer zouden ze vlug kapot gaan, denk ik.”

De familie van Hilde hebben we gespot bij de kruidentuin. De diverse standjes lokten heel wat bezoekers uit binnen- en buitenland.
De familie van Hilde hebben we gespot bij de kruidentuin. De diverse standjes lokten heel wat bezoekers uit binnen- en buitenland.© TVK

Het terrein werd zondag onderverdeeld in verschillende locaties. Er was een bloemschikdemonstratie, een geurspecialist, demonstraties om ambachtelijke zeep te maken, een theebeleving, een demonstratie om kaarsen te maken, creatief omgaan met bloemen en uitleg over hoe je kruidenwater kan maken. “Er is hier voor iedereen wat wils en dat maakt het wel leuk om een bezoek in te plannen naar het rozenfeest. We komen altijd langs omdat we het gewoon een heel erg leuk concept vinden en omdat we wel houden van de vele geuren van rozen”, besluit bezoeker Janne.

Wie wil stemmen voor de publieksprijs kan surfen naar http://www.rozentuinkortrijk.be/ en het invulformulier downloaden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier