Kortrijks crematorium recycleert metaal van crematies en schenkt 47.000 euro aan goed doel

Crematorium Uitzicht. © AN
Annelies Nollet

Crematorium Uitzicht in Kortrijk schenkt opnieuw een bedrag van ruim 47.000 euro aan verschillende goede doelen. Dit jaar zijn dat het thuiszorgproject Koester van de vzw Kinderkankerfonds, de rouwkampen van de vzw Saying Goodbye en de preventieve hulpverlening van Zelfmoordlijn 1813. Het bedrag werd ingezameld dankzij de zogenaamde restmetalen die vrijkomen bij crematies.

“Bij een crematie komen gemiddeld zowat 400 gram metaalresten vrij: prothesen en orthopedische implantaten, spijkers uit lijkkisten en soms zelfs minieme restjes edelmetalen“, klinkt het bij het crematorium. De medewerkers verwijderen alle metalen vakkundig uit de crematieassen en laten die dan verder selecteren en recycleren door een gespecialiseerd Nederlands bedrijf. Net als de andere Vlaamse crematoria schenkt Uizicht de verkregen restwaarde uit de recyclagemetalen aan goede doelen.

De raad van bestuur van Psilon, de intergemeentelijke vereniging die crematorium Uitzicht beheert, koos voor drie goede doelen: het thuiszorgproject Koester van de vzw Kinderkankerfonds, de rouwkampen van de vzw Saying Goodbye, en de preventieve hulpverlening van Zelfmoordlijn 1813.

De metaalrecyclage bracht in 2019 een uitzonderlijk hoog bedrag op, 42.321 euro om precies te zijn. “Dit bedrag kon volledig worden verdeeld over drie goede doelen die ieder op hun manier een link hebben met de werking van Uitzicht: de medische thuiszorg voor ernstig zieke kinderen, de rouwzorg bij jongeren en families, of de suïcidepreventie. Wij drukken hiermee ons maatschappelijk engagement uit als openbare dienstverlener in de uitvaartzorg.”

Bovenop die schenkingen, kon het crematorium nog een extra bedrag overmaken tijdens De Warmste Week. Enkele medewerkers organiseerden op 22 december een exclusief akoestisch concert met Amenra. Dat bracht de mooie som op van 4.890 euro. In overleg met de mensen van Amenra werd het bedrag geschonken aan de vzw Ontrafel, het begeleidings- en expertisecentrum dat kinderen, jongeren en gezinnen begeleidt bij problematieken omtrent emotionele gezondheid.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.