Kortrijks buurtcollectief VTEX wint de Klimop.Award 2019

© KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondag reikte Natuur.koepel voor het elfde jaar op rij de Klimop.award uit. De ging dit jaar naar Buurtcollectief VTEX dat zich inzet om de stedelijke buurt groen te houden en te vrijwaren van bijkomende bebouwing.

Het initiatief van Natuur.koepel wil elk jaar een bedrijf, organisatie, projectontwikkelaar, die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in Zuid-West-Vlaanderen in de aandacht brengen en de ‘achterblijvers’ inspireren. “We zien op veel plaatsen in Vlaanderen dat burgerbewegingen opstaan die willen realiseren wat zij belangrijk vinden omdat de overheid in gebreke blijft. Een voorbeeld daarvan vinden we in de wijk Sint-Jan in Kortrijk waar het buurtcomité VTEX zich inzet voor meer groen en minder gebouwen“, duidt Maarten Tavernier van Natuur.koepel.

Kortrijks buurtcollectief VTEX wint de Klimop.Award 2019
© KDS

De wijk Sint-Jan is een dichtbevolkte buurt waar de Vetex-site momenteel het kloppende groene hart van vormt en zorgt voor vele vormen van ontmoeting, spel, ontspanning, avontuur en zelfs kunst. “De site wordt bedreigd door plannen voor nieuwbouwprojecten. Het buurtcomité wil echter de groene ruimte en sociale functie daarvan behouden. Er wordt gepleit voor een kwalitatieve reconversie van het industriële erfgoed en de volledige site, maar zonder bijkomende bebouwing.” Natuur.koepel kon zich vinden in deze doelstellingen en gaf de award aan het buurtcomité.

Floor Vandewalle.
Floor Vandewalle.© KDS

“Het blijft niet bij protest alleen. Er werd in het plan van Tsjing Tsjang (dialect voor Sint-Jan), zoals dit genoemd wordt, een eigen visie op de ontwikkeling van de site uitgeschreven. De Klimop.Award is een erkenning aan alle buurtbewoners en sympathisanten van de Sint-Janswijk die zich het afgelopen jaar op één of andere manier hebben ingezet voor een groene invulling van de Vetex-site.

En het is zeker ook een aanmoediging om hier verder voluit voor te gaan”, zegt Floor Vandewalle van het Buurtcomité VETEX. De Klimop.award bestaat dit jaar uit een werk van digitaal kunstenaar Mike Van Acoleyen waarin een luchtfoto van de site verwerkt is. Het kunstwerk bestaat uit plexiglas en is 75 centimeter breed. “De natuur breekt doorheen het stedelijk weefsel. De VETEX site is een groene oase, een plaats van rust en hoop“, duidt de kunstenaar zijn werk.

Natuur.koepel vzw is de koepelorganisatie van de lokale afdelingen en thematische werkgroepen van Natuurpunt, Velt en JNM in Zuid-West-Vlaanderen en vertegenwoordigt meer dan 5.800 gezinnen. De naam van de regionale natuur- en milieuprijs verwijst naar het ledenmagazine ‘Klimop’, dat vier keer per jaar verstuurd wordt naar de leden en informeert over natuur en milieu in de streek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier