Kortrijks bedrijf Signpost biedt gratis online lessen aan tijdens coronacrisis

Arne Vandendriessche biedt zijn online leerplatform WeZooz Academy gratis aan. © foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ook het Kortrijkse bedrijf Signpost doet zijn deel in deze tijden van crisis. Als grootste verdeler van ICT-materiaal aan secundaire scholen stelden ze hun online leerplatform, WeZooz Academy, open voor ouders, leerkrachten en leerlingen. Die vinden er ongeveer 2.000 lesvideo’s en duizenden oefeningen op terug, allemaal gebaseerd op de meest recente eindtermen. De reacties zijn positief, al zijn niet alle tieners even enthousiast over leren tijdens hun ‘onverwachte’ vakantie.

Het zijn drukke dagen voor de 75 medewerkers van het Kortrijkse bedrijf Signpost. In amper 24 uur tijd registreerden zich 23.000 nieuwe gebruikers voor hun online leerplatform WeZooz Academy. Normaal gezien kost een abonnement 155 euro per jaar. “Maar in het huidige klimaat willen ook wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, verduidelijkt zaakvoerder Arne Vandendriessche uit Kortrijk. “Sinds vorige week vrijdag zijn wij in alle stilte begonnen met het aanpassen van ons platform. Normaal moet dat maar enkele honderden gebruikers tegelijk aankunnen, maar nu loopt dat tot in de duizenden. Onze mensen zijn daar het hele weekend mee bezig geweest, met als resultaat dat we ons platform sinds maandag konden openstellen voor zowat 95 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs. Vijf procent valt uit de boot, omdat hun school niet met Office 365 of Smartschool werkt. Maar ook daar zijn we nog mee bezig.”

Al onze video’s zijn aangepast aan de recent bijgestelde eindtermen, wat ons uniek maakt in Vlaanderen

De kosten voor de actie worden deels door Signpost zelf en deels door Microsoft gedragen. Concreet kunnen leerkrachten verwijzen naar filmpjes op WeZooz Academy. Daar worden kennisonderdelen bevattelijk uitgelegd in drie tot vijf minuten. Daarna worden enkele vragen gesteld om te zien of de leerlingen de uitleg begrepen hebben. Daarop kunnen leerkrachten dan voortbouwen met eigen uitleg of opdrachten. Ook ouders kunnen makkelijk met het systeem werken. Zeker als ze zelf het onderwerp nog niet helemaal begrijpen. De lesvideo’s zijn ook geschakeld in lestrajecten, met een aantal video’s die op elkaar voortbouwen. Aan het einde van een dergelijk traject is ook een toets, met dezelfde bedoeling als de vragen: begrijpen de leerlingen waarover het gaat? Opvallend: alle filmpjes zijn al aangepast aan de recent bijgestelde eindtermen.

“Daarmee zijn wij op deze schaal zeker uniek in Vlaanderen”, aldus de zaakvoerder. “Op dit moment liggen al onze andere projecten stil. We krijgen immers honderden oproepen per dag over ons leerplatform. Van leerlingen die hun wachtwoord kwijtgespeeld zijn tot leerkrachten die willen weten welke video het beste bij welk onderwerp past. We zetten zeven medewerkers in om alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Zij werken al sinds vorige week van thuis uit.”

Stormloop?

Nochtans is het ook op de andere afdelingen van het bedrijf erg druk. Zo levert Signpost ook laptops aan scholen. Iets waar op dit moment ook heel veel vraag naar is. Zowat alle Kortrijkse scholen tekenden ondertussen in bij WeZooz Academy. Sommige, zoals het Spes Nostra in Heule, deden dat erg recent. Andere, zoals Rhizo, hebben al wat meer ervaring. “Wij werken al zeven jaar met het systeem”, weet Tim Labbe, ICT-verantwoordelijke bij de school. “Voor zover ik weet is iedereen daar heel tevreden over.”

De positieve reacties leiden ertoe dat Signpost zich opmaakt voor een ware stormloop. “We gaan ervan uit dat er de komende weken 100.000 ouders, leerkrachten en leerlingen les zullen volgen via WeZooz”, aldus Arne. “Ik wil dan ook dat echt alle ouders ervan afweten. Het is gratis en de enige echte manier om pedagogische inhoud conform de eindtermen bij leerlingen uit het secundair onderwijs te krijgen”, besluit hij.

June Dosquet met haar papa Dave.
June Dosquet met haar papa Dave.© foto AN

Leerlinge June Dosquet: “De video’s zijnheel duidelijk”

June Dosquet (13) uit Zwevegem zit in het tweede jaar op Rhizo en is er inderdaad aan gewend om steeds met haar laptop van Signpost aan de slag te zijn. “We krijgen nu we van thuis uit werken de opdrachten doorgestuurd via Smartschool en daar komen de filmpjes goed bij van pas. Zeker als je iets niet onmiddellijk begrijpt”, vertelt ze. “De video’s zijn heel duidelijk en zorgen zeker voor voldoende uitleg. Al heb ik in de klas toch liever dat de leerkracht de uitleg doet, maar nu zijn de filmpjes heel handig. Maar eigenlijk had ik stiekem wel liever vakantie gehad”, vertrouwt ze ons toe. Ook Papa Dave is fan. “Vorige jaar is June aan viertal keer ziek geweest. Haar vrienden vullen dan wel haar boeken in, maar daarmee begrijpt ze de leerstof niet per se. Dankzij die video’s is dat veel meer het geval. Ik heb er een paar bekeken en die mensen leggen dat echt met handen en voeten uit. Daarnaast kan ze er ook oefeningen op maken, denk maar aan de landen op een landkaart benoemen bijvoorbeeld. Dat gaat veel gemakkelijker online.” (AN)

Lerares Stephanie Vanneste.
Lerares Stephanie Vanneste.© foto AN

Lerares Stephanie Vanneste: “Niet bedoeld om leraar te vervangen”

Stephanie Vanneste (35) uit Roeselare geeft wiskundeles aan de eerste en tweede graad Horeca, voeding en hotel in de Rhizo Hotelschool in Kortrijk. “Wiskunde is sowieso al niet het favoriete vak van veel leerlingen. Ik moet dus extra mijn best doen om inventief te zijn en het leuk te maken”, lacht ze. “Onze school is een notebookschool. Dat wil zeggen dat leerlingen het overgrote deel van hun werk op hun persoonlijke laptop doen. Voorlopig werken we nog met een papieren cursus, maar ook die zie ik volgend jaar graag verdwijnen. De video’s van WeZooz Academy passen perfect in dat verhaal. Ze zijn niet bedoeld om mij als leerkracht te vervangen, wel om alle leerlingen de kans te geven om op hun eigen niveau te werken. Maar het is veel meer dan enkel filmpjes. Leerlingen kunnen er extra oefeningen maken en als leerkracht vind je er hele trajecten terug”, klinkt het tevreden. “En de overgang naar thuisonderwijs van afgelopen week was voor onze leerlingen extra makkelijk. Zij weten immers online al alles te vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier