https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijk zet kinderbegeleiders in de bloemetjes

We zien interim Myrte Seynaeve, schepen Philippe De Coene en vaste werkneemster Jessica Fonseca in de Droomedaris. © JVGK foto JVGK
Redactie KW

Op 12 oktober, de Dag van de Kinderbegeleider, zette de stad naar jaarlijkse gewoonte de kinderbegeleiders in de bloemetjes. Dit jaar werden 640 attenties voorzien voor de begeleiders in de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang.

Schepen van Welzijn Philippe De Coene (Vooruit) overhandigde symbolisch de 640 plantjes aan Jessica Fonseca van de nieuwe voorschoolse bio-kinderopvang Droomedaris in Heule, die op 1 september de deuren opende. Dit met steun van de stad Kortrijk, die extra premies geeft in gebieden die minder dan 60 kinderopvangplaatsen per 100 kinderen tellen.

“Het opvanginitiatief kreeg 9.700 euro starterspremie: 7.200 euro voor de creatie van 19 nieuwe plaatsen en 2.500 euro omdat men opstart in een gebied waar nog geen 60 plaatsen per kind zijn”, aldus schepen De Coene. Droomedaris is het 23ste initiatief dat een starterspremie krijgt.

Duurzaam

Bio-kinderopvang Droomedaris huist in een verlaten bankgebouw in het centrum van Heule. De naam Bio-kinderopvang heeft zijn redenen. “Al onze producten zoals luierzalfjes, parfums, poedertjes, lotion zijn biologisch verantwoord. In deze tijden van duurzaamheid zijn veel ouders daar gevoelig voor. Onze 19 plaatsen waren onmiddellijk ingevuld”, zegt zaakvoerder Jessica Fonseca.

Norm van 60 procent

Het aantal voorschoolse opvangplaatsen is de voorbije jaren gestegen tot 1.360, goed voor 56,3 procent plaatsen per 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar. “De norm voor buitenschoolse kinderopvang in Kortrijk ligt hoog: 60 plaatsen per 100 kinderen, waar het landelijke gemiddelde vastgelegd door Kind & Gezin 50 opvangplaatsen per 100 baby’s en peuters is”, legt schepen De Coene uit.

“We werken met een starterspremie van 450 euro per kindplaats voor gebieden waar die 60%-norm niet gehaald wordt, op andere plaatsen is dat 242 euro per kindplaats. Dat betekent voor de Droomedaris een kleine 10.000 euro omdat Heule nu eenmaal een gebied is waar veel jonge gezinnen wonen en er weinig plaatsen aangeboden kunnen worden.”

Schepen De Coene wil alle zeilen bijzetten om de ambitieuze Kortrijknorm van 60 procent te halen. In november komen er nog eens 18 voorschoolse kinderopvang bij. “Vanuit onze dienst Gezinsopvang van Zorg Kortrijk geven we samenwerkende onthaalouders een plek op onze zorgsite aan de Condédreef.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.